Barn og voksne tvunget til relokalisering fra SOS-barnebyen i Rafah

Angrepene på Rafah har tvunget barn og voksne til å forlate SOS-barnebyen. 28. mai ble barn, fosterforeldre og andre ansatte, relokalisert til et relativt sett trygt sted i Gaza.

Teltleir utenfor SOS-barnebyen i Rafah.

Den israelske hærens offensiv i Rafah har den siste tiden krevd mange menneskeliv, og angrepene har stadig kommet nærmere SOS-barnebyen. 

Måtte komme seg ut

På grunn av den dramatisk forverrede sikkerhetssituasjonen, besluttet SOS-barnebyer i Palestina å flytte alle som nå bodde i barnebyen til en såkalt «trygg sone» i Gaza. Også slike soner har flere ganger blitt utsatt for dødelige angrep.

Tidligere har 68 barn som og deres fosterforeldre blitt evakuert til Betlehem på Vestbredden. Gruppen på 245 barn og voksne som nå har blitt flyttet inkluderer barn som har mistet foreldrene sine på grunn av krigen og som SOS-barnebyer har tatt midlertidig omsorgsansvar for, deres fosterforeldre, samt ansatte og tidligere programdeltakere som hadde søkt tilflukt i barnebyen og deres familier. 

Stans i nødhjelp

Relokeringen av samtlige ansatte setter også en foreløpig stopper for SOS-barnebyers rolle som humanitært nav for lokalsamfunnet rundt barnebyen og internt fordrevne i flyktningeleirene i Rafah. 

– Det er vår klare intensjon å gjenopprette den helt essensielle humanitære hjelpen for menneskene på Gazastripen så raskt som mulig, sier leder for SOS-barnebyer i Palestina, Ghada Hirzallah.

Svært bekymret

Generalsekretær i SOS-barnebyer i Norge Sissel Aarak er glad for at flyttingen var vellykket, men er samtidig svært bekymret for alle de barna og familiene som fremdeles befinner seg i krigskaoset i Rafah.

– Det er ingen trygge steder i Rafah, det er angrepet på flyktningleire et sørgelig bevis på. Vi kan ikke la dette fortsette. Barna må få den beskyttelsen de har krav på etter internasjonal humanitær lovgivning. De betyr både stans i de dødelige angrepene og tilgang til livsnødvendig helsehjelp, mat og vann.

Barna som er igjen

Det høye antallet drepte sivile, har også ført til et høyt antall barn som har mistet begge foreldrene.

– Mangelen på mat, vann og andre livsnødvendigheter gjør det også svært vanskelig for familier å ta seg av barn som har mistet foreldrene sine, slik vi så skjedde i større grad i begynnelsen av krigen. Alle er presset mer eller mindre til bristepunktet, og de barna som er helt alene har ingen som kan gi beskyttelse eller kjempe for seg i matkøen. Når SOS-barnebyer nå har vært nødt til å forlate Rafah, setter det enda flere barn i en kritisk situasjon. 

Alle er presset mer eller mindre til bristepunktet, og de barna som er helt alene har ingen som kan gi beskyttelse eller kjempe for seg i matkøen.

Sissel Aarak

Fortsatt behov

De ansatte i SOS-barnebyer på Gazastripen vil gjøre det de kan for å igangsette nødhjelpsarbeid så fort de er installert på ny lokasjon.

– Barn, ansatte og familier er fordelt på to lokasjoner i et område hvor SOS-barnebyer hadde programvirksomhet før krigen. Også her er behovet for hjelp til barn og familier stort, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer i Norge.

Liten gutt med mørkt, kort hår, gra genser, svart joggebukse går barbeint i ei gate med knuste betongbiter. Bildet av ham er tatt bakfra. Foto: Belal Khaled

Les også

Gaza: Barn har ingen som kan ta vare på dem