Gutt fra Ukraina med mørkeblondt kort hår og brun høyhalset genser. Bak ham er det en brun vegg. Foto: Katerina Ilievska

Årsrapporten 2023

SAMFUNNETS BESTE INVESTERING

Les artikler om både effekten av arbeidet vårt og hvorfor partnere ønsker å bidra til dette. I tillegg tallene som teller og pdf av hele årsrapporten.

Generalsekretær Sissel Aaraks leder

En mor med mørkt hår og mørk genser holder rundt den lille sønnen sin og kysser han på hodet. han har lyst kort hår, stripete blå, grå og grønn genser og holder en lyesblå bamse i armene. Foto: Katerina Ilievska

Årsrapporten 2023: Leder

Alle barn har rett til å vokse opp i en familie, og aller helst sin egen. Så enkelt, så vanskelig. Les generalsekretær Sissel Aaraks leder.

Effekt i praksis

Lokalt ansatte jobber med barn og familier i over 130 land. I løpet av de siste 75 årene har millioner av barn fått den oppveksten de trenger for å bli ressurssterke voksne.

Lyseblå boks med teksten: Total 2 993 600 barn , unge og voksne har fått støtte.

Samfunnets beste investering

Sammen jobber vi for at flere barn skal få bokse opp i en familie, aller helst sin egen – med omsorg og beskyttelse. Det er bra for barna, og bra for samfunnet. Les om hva partnerne våre bidrar til og refleksjoner rundt samarbeidet.

En mor og to barn, alle med ryggen til henger opp en innrammet tegning på veggen. Moren har mørkeblondt langt hår, hvit t-skjorte og jeans, den minste datteren har lyst krøllet hår, rosa genser og snekkerbukse, hun holder en hammer i hånda. Den eldste har langt bølgete hår, hun har grønn genser og mønstrete bukse, og står på en liten barnestol. Foto: Gerhard Berger

Nyttig læring om unikt samarbeid

Tre år inn i partnerskapet ønsket Heimstaden og SOS-barnebyer å ta et blikk i bakspeilet og se hva som var oppnådd. Og ikke minst få innsikt og lærdom i hva som har fungert bra, og hva som ikke har gitt den ønske effekten. Resultatet er en rapport som også vil gi verdi til andre aktører og samarbeidspartnere.

Les om funn i rapporten og anbefalinger for samarbeid .

En mor med mørkt, langt hår og blå og hvit stripete genser ser ned og holder rundt den lille datteren sin, med lyst langt hår med spenner, hun sitter tullet inn i et pledd. Foto: Katerina Ptakha

De samme sårbare menneskene 

Sikkerhetsansvarlig for Yara i Europa har vært vitne til mye krig og konflikt, blant annet som tidligere sjef for Forsvarets Etterretningsbataljon. Likevel kom det veldig tett på da han besøkte SOS-barnebyers prosjekter i Borodyanka i Ukraina. 

– Det var sterkt. Byen ligger bare en time utenfor Kyiv, likevel var det en helt annen opplevelse. Borodyanka er en av byene som på et tidspunkt var okkupert av russiske styrker, og som bærer preg av det. Krigen er fortsatt synlig. På tross av at jeg har vært ute i krig- og konfliktområder tidligere, så kom dette veldig nært.

Les mer om hva Aleksander Jankov, Yara, mener.

Øyvind Gabrielsen, franchisetaker og eier for Aktiv Eiendom Oslo, har kort hår med gråstenk i tinningen, hvit skjorte og lys bukse. Han står foran et bygg med hvite murvegger. Foto Ronja Sagbakken

Meglere viser omsorgsmuskler 

Hva har eiendomsmeglerne i Aktiv og SOS-barnebyer til felles? Noe helt vesentlig, nemlig å hjelpe mennesker med å finne et godt og trygt hjem. 

– Den senere tiden har jeg blitt mer og mer bevisst på at vi bør stoppe opp i hverdagen av og til, og ta innover oss at vi faktisk kan gjøre litt mer enn vi gjør i dag som har betydning for andre. Ikke at vi skal bli helt mor Theresa eller noe sånt, men litt mer av både tanke og handling som kan få positive ringvirkninger. En ting er den økonomiske støtten, som jeg personlig godt syns vi kan øke. Noe annet er muligheten vi i Aktiv har til å skape større oppmerksomhet gjennom synlighet.

Ordene tilhører jurist og eiendomsmegler Øyvind Gabrielsen.

Les om hvorfor han mener SOS-barnebyer en forlenget arm av Aktivs egen verdiplattform.

Gutt, med bar overkropp og shorts, står i en båt og kaster ut et garn. Foto: Henry KD

Forebygging til barnas beste

Alle barn har rett til å vokse opp med omsorg og beskyttelse i en familie, aller helst sin egen. Det er det beste for barna – og samfunnet.

Flertallet av barn og unge som blir plassert i alternativ omsorg hos en fosterfamilie, har én eller begge foreldrene i live. Når vi øker investeringen i styrking av familier før de bryter sammen, reduserer vi antall barn som trenger fosterhjemstiltak.

Fisker etter barn 

For Teye ble støtten fra SOS-barnebyer redningen, da moren måtte selge ham til slavelignende arbeid for at hun skulle klare å ta vare på de andre barna.

– Jeg vet ingenting om avtalen som mamma gjorde, hvor mye jeg ble solgt for. Les Teyes historie.

En mor med lyst, langt hår i hestehale, beige jakke og jeans, sitter på huk og holder rundt datteren sin på ca. 4 år. Hun har lyst krøllete hår, lyselilla genser og selebukser. På bakken er det løv og i bakgrunnen blokker. Illustrasjonsfoto: Gerhard Berger

Familiepartner forhindrer omsorgsovertagelse 

– Vi har opplevd barnevernet som stress og en trussel. I fem år har vi vært gjennom alle typer tiltak, men alt vi gjorde ble feil.  

Ordene kommer fra en mor i en familie som har strevd med ulike utfordringer. Økonomien var ikke på stell, huset de leide var falleferdig, flere av de fem barna ville ikke på skolen og bekymringsmeldinger kom inn fra ulike hold.  

Pilotprosjektet Familiepartner har rettet seg mot familier med store belastninger som står i fare for omsorgsovertakelse

Jente med mørkt, langt hår, rød genser og svart bukse sitter på huk blant ruiner og holder hendene foran ansiktet. Foto Bjørn-Owe Holmberg

Gaza: Apokalyptisk og et levende mareritt

Krigen i Gaza har blitt beskrevet som den verste i nyere tid. Ved utgangen av 2023 var store deler av det tett befolkede området lagt i ruiner, og antall drepte barn høyere enn det samlede tallet for alle kriger i verden de tre siste årene.

Les mer om hva vi har gjort for å beskytte barna og hjelpe internt fordrevne.

Derfor engasjerer vi oss:

Hege IrenAsplund, OBOS. Hun har lyst halvlangt hår rosa skjorte og svart dressjakke. Foto OBOS
Hege Irene Asplund,
Sponsoransvarlig kultur og sosio OBOS

I OBOS mener vi at alle barn har rett til å vokse opp i gode trygge, hjem. Derfor har vi støttet SOS-barnebyer siden 2004. OBOS har vært med på å bygge en barneby i Malawi, og vi har bidratt til rehabilitering av barnebyer i Colombia. I dag støtter vi det generelle arbeidet til SOS-barnebyer. OBOS bygger framtidens samfunn, og det er viktig å bidra til at barn kan leve gode liv – uansett hvor i verden de bor. Det er grunnen til at vi i 20 år har støttet det viktige arbeidet SOS-barnebyer gjør.  

Mette Nord Leder Fagforbundet. Hun har blondt, kort hår, briller, svart bluse og rød dressjakke. Foto Fagforbundet
Mette Nord, Leder Fagforbundet.

Fagforbundets solidaritet strekker seg utover landegrensene, til alle de som kjemper for faglige rettigheter, mot undertrykking, utbytting og nød. Vi har et omfattende internasjonalt solidaritetsengasjement. Fagforbundets barneby består av en barneby med 122 barn, men solidaritetsprosjektet vårt i Angola handler om mye mer. Det handler om hele lokalsamfunnet. Over 4600 bidragsytere i Fagforbundet gir mer enn 2000 barn en bedre hverdag i Angola. Det er vi stolte av.

Rajvinder Bains 
Advokat/partner DLA Piper. Han har mørkt, kort hår, hvit skjorte mønstrete svart og hvit slips og svart dressjakke. Foto. DLA Piper
Rajvinder Bains
Advokat/partner DLA Piper

Vårt pro bono-engasjement engasjerer ansatte over hele verden, og er en mulighet for oss til å gi tilbake til samfunnet og være en positiv kraft for forandring. Vi ønsker å bidra aktivt til at SOS-barnebyer sparer advokatkostnader og heller kan bruke sine midler der de trengs mest. Juridisk bistand for å sikre barns rettssikkerhet er i kjerneområdet av DLA Pipers pro bono-strategi, og vi er derfor stolte over det gode samarbeidet vi har med SOS-barnebyer, som gjør en uvurderlig innsats for utsatte barn hver eneste dag.

Marit Lambrecht 
Administrerende direktør Espira. Hun har blondt, kort hår, rosa genser og mønstrete skjerf. Foto Espira
Marit Lambrecht
Administrerende direktør Espira

Vi i Espira er utrolig stolte av vårt samarbeid med SOS-barnebyer. Vi deler et felles oppdrag om å arbeide for en god barndom for alle barn. God utdanning er veien ut av fattigdom, og med vårt samarbeid med SOS-barnebyer får vi mulighet til å utgjøre en konkret forskjell for barn, og at de får bedre forutsetninger for videre utdanning, og til å ta ansvar for eget liv og helse i fremtiden. Barn, ansatte og foreldre gjør en fantastisk innsats og deltar i innsamling av midler til barnehagen i Zimbabwe med stort engasjement.

Åge Lærdal
Styreleder i Stiftelsen Signe Marie. Han har grålig kort hår, skjegg, briller, rutete hvit og blå skjorte og grå genser. Foto: Marie von Krogh
Åge Lærdal
Styreleder i Stiftelsen Signe Marie

Stiftelsen Signe Marie deler etiske prinsipper og hjelpeinteresser med SOS-barnebyer i tråd med bærekraftsmålene: Utrydde fattigdom, sikre en tryggere oppvekst for barn, skape god helse og øke nivået på likestilling og utdanning. «Hjelp til selvhjelp» i et samfunnsperspektiv er en god tilnærming for oss. Gjennom SOS-barnebyers programmer i land Øst-Afrika, der barn står i fare for å miste foreldreomsorgen, kan familiene bli hjulpet til å bryte ut av fattigdomssirkelen. I Malawi, der Norge har stolte tradisjoner i bistandshjelp, har stiftelsen ved selvsyn fått innsikt og økt forståelse. SOS-barnebyers lokale medarbeidernes engasjement har styrket oss i troen. Ekstra meningsfullt er det å være del av et donorfelleskap. Stiftelsens proaktive nødhjelpstøtte i 2023 ga også mening.

Tallene som teller

I SOS barnebyer ser vi effekten av omsorg hver dag i 136 land over hele verden.

Vi når

Modul med tallet 549 800
barn, unge og voksne i våre forebyggende program
Modul med mørk blå bakgrunn og hvite tall: 1 385 800
barn, unge og voksne har fått støtte gjennom nødhjelpsarbeidet vårt.

Vi når

Modul med lys blå bakgrunn og mørkeblå tall: 69 000
som bor i SOS-familier og fosterfamilier, eller er en del av ungdomsprogrammet.

Vi driver

Modul med mørkeblå bakgrunn og lysere blå tall: 2 839
program over hele verden.
Modul med blå bakgrunn og hvite tall: 238 900
barn og unge har fått støtte til utdanning.
går til formålet
87 %
Til å samle inn mer penger
12 %
Til administrasjon
1 %

Vi er til stede i 136 land over hele verden

Finn landet du vil lese mer om:

Land etter første bokstav A

Les hele årsrapporten (pdf)