Ettervern, det glemte kapittelet i barnevernet?
God støtte i overgangen til voksenlivet kan hindre utenforskap og legge avgjørende grunnlag for et godt liv. Men hva er et godt ettervern, og hva gjør de kommunene som lykkes?
24. oktober 2024
I dette webinaret satte vi søkelys på et kapittel i barnevernet som ofte kan oppleves som glemt. Hva kan det offentlige gjøre for ungdom mellom 18 og 25 år, for å sikre at de står best mulig rustet for overgangen til voksenlivet? Hva er godt ettervern? Det vi vet fra forskningsfeltet og gode eksempler fra praksisfeltet løftes frem, samt de store politiske linjene. Programmet ligger under videoen, sammen med relevante lenker som ble delt under sendingen.
På programmet:
- Veronika Paulsen, professor i barnevern ved NTNU, forskningsleder ved NTNU Samfunnsforskning og selv utdannet barnevernspedagog.
- Simen Pedersen, partner i Menon Economics. Simen ledet arbeidet som resulterte i rapporten Samfunnsøkonomisk verdi av ettervern i barnevernet, lansert august 2024.
- Jørn Are Aune, familie- og nettverksrådgiver i Trondheim, en kommune som systematisk har arbeidet med å kompetanseutvikling og styrkning av nettverksarbeidet på tvers av tjenestene over tid.
- Åsmund Vethe Arnet, barnevernkonsulent i barneverntjenesten Bydel Østensjø. Bydel Østensjø har investert i og satset på godt ettervern over flere år. Særlig måten Bydel Østensjø har organisert sitt arbeid med ungdom i ettervern lar vi oss inspirere av.
- Shimron Mohd, fagansvarlig i Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB) og prosjektmedlem i SOS-barnebyers prosjekt «En tryggere overgang til voksenlivet – et samarbeidsprosjekt på ettervern». Godt ettervern har vært en fanesak for LFB over lang tid.
- Karita Bekkemellem – tidligere statsråd og leder for Barne -og likestillingsdepartementet (2005-2007 + 2000-2001). Bekkemellem satt også fem perioder på stortinget (1989-2009). Bekkemellem er i dag administrerende direktør i NHO Geneo.