Brøt ut av barneekteskap
– Jeg vil fullføre skolen og bli lege. Jeg liker å hjelpe folk og ønsker å sørge for at de blir friske igjen, Zala (16).
For kun et par år siden virket Zalas drøm om å fullføre skolen veldig fjern. Hun var bare 12 år da en tur med tanten til den somaliske Oromia-regionen i Etiopia snudde livet hennes på hodet. Til hennes store forbauselse skulle hun bli værende der; hun skulle nemlig gifte seg.
Når du er 12 år, forstår du ikke hva kjærlighet eller ekteskap er.
Zala, 16 år.
I Etiopia blir fire av ti jenter giftet bort før de fyller 18 år. Etter en periode med færre barneekteskap, har antallet begynt å øke igjen i takt med vanskeligere levekår for befolkningen. Mange familier og lokalsamfunn er rammet av ustabil økonomi, betente konflikter og mer tørke.
– Når du er 12 år, forstår du ikke hva kjærlighet eller ekteskap er. Da min kommende ektemann sa han elsket meg og ønsket å gifte seg med meg, visste jeg ikke hva skulle gjøre. Jeg ville ikke gifte meg med ham, men følte jeg ikke hadde noe valg. Faren min hadde allerede gitt ham sin velsignelse og jeg var redd for hva familien min ville si om jeg nektet, forteller Zala.
Hun ble hos sin nye ektemann i knappe fire måneder, lenge nok til å gi Zala mye angst og smerter. Da moren kom på besøk og så hvordan hun hadde det, overtalte hun datteren til å bli med hjem igjen. Først da hun kom tilbake til familien sin, oppdaget Zala at hun var gravid. Svangerskapet endte med en spontanabort.
Jeg var redd for jevnaldrende og lokalsamfunnet. Mange påfører jenter på min alder som går ut av ekteskapet og tilbake til skolen, stor skam.
Zala, 16 år.
Å bli giftet bort som barn er både fysisk og psykisk skadelig. Samtidig blir de som våger å bryte ut av ekteskapet, møtt med stigmatisering. Ofte avviser lokalsamfunn de som velger å skille seg, noe som gjør det vanskelig for dem å gjenoppta skolegangen og et sosiale liv.
– Jeg følte på mye skam da at jeg kom hjem igjen. Derfor bestemte jeg meg for å flytte til Djibouti, finne en jobb og tjene litt penger, forteller Zala oppgitt.
Barnas stemme i kampen mot barneekteskap
For å bekjempe barneekteskap i Oromia-regionen og hindre at flere jenter opplever det samme som Zala, samarbeider SOS-barnebyer Etiopia med Joining Forces for Africa (JOFA). Sammen har vi utviklet programmer og tiltak som opererer både på skolen og i lokalsamfunnet.
Vi løfter barnas stemme, opplyser om barns rettigheter og de negative følgene av tidlig ekteskap. Mange barn og unge tar til orde i kampen mot barneekteskap, stigmatisering og andre tradisjoner som er helsefarlige.
SOS-barnebyer og JOFA sørger for et bedre samarbeid mellom de ulike aktørene innen barnevern gjennom partnerskap med lokale myndigheter og barnevernorganisasjoner. Sammen jobber vi for å identifisere problemene og løsningene for å forhindre barneekteskap, driver opplysningsarbeid, holder arrangementer og kampanjer.
Joining Forces for Africa (JOFA):
Joining Forces for Africa er en allianse bestående av de seks største internasjonale ikke-statlige barneorganisasjonene. Deres felles mål er å jobbe for å få en slutt på alle former for vold mot barn og å fremme barns rettigheter globalt. Disse organisasjonene samarbeider for å øke bevisstheten, drive politisk arbeid og implementere tiltak for å beskytte barn mot vold og overgrep.
Etter vi startet samarbeidet med JOFA, har vi sett en betydelig redusering i tilfeller av barneekteskap, samtidig som vi ser en økning av jenter som kommer tilbake til skolen. Samarbeidet har også ført til at religiøse ledere i flere lokalsamfunn har sluttet å velsigne ekteskap som involverer barn eller som mangler fullstendig samtykke fra kvinner. Dette beviser at barnas stemme er viktig og kan skape endringer.
Et forbilde for jenter som vil tilbake til skolen
Da Zala kom tilbake fra Djibouti, nektet hun først å gå tilbake til skolen.
– Jeg var redd for jevnaldrende og lokalsamfunnet. Mange påfører jenter på min alder som går ut av ekteskapet og tilbake til skolen, stor skam, forteller Zala.
Etter å ha fått gode råd og støtte fra SOS-barnebyer, bestemte Zala seg likevel for å begynne på skolen igjen. Hun syns det var ukomfortabelt i begynnelsen fordi hun var mye eldre enn de andre i klassen. Støtten fra SOS-barnebyer og JOFA hjalp henne å skifte fokus.
– Jeg vil lære uansett hvilken klasse jeg går i og jeg skal ikke gå glipp av utdanning på grunn av andres holdninger, forteller Zala med selvtillit.
Zala er nå et forbilde både på skolen og i lokalsamfunnet. Hun prater med jevnaldrende, og familier om hvor viktig det er at jenter fullfører skolen. Og om de negative konsekvensene av barneekteskap, særlig for jenters helse og utvikling.
– Jenter og gutter i samfunnet mitt aksepterer at barneekteskap skjer. De tror det er normalt å gifte seg i tidlig alder, bare fordi det har vært vanlig praksis her, sier Zala.
Hun ønsker å vise dem at det er mulig å overvinne stigmaer og ta utdanning. Hun organiserer ulike grupper og tiltak. På skolen hennes har de jenteklubb som møtes to ganger i måneden, hvor jentene har en trygg arena for å dele sine bekymringer.
– Jeg ønsker at jenter skal vite at utdanning er viktig for et lykkelig og selvstendig liv. Ikke gi slipp på drømmene dine, selv om du har droppet ut av skolen. Det er aldri for sent å komme tilbake og fullføre, avslutter hun.