Gaza: Angrepene nærmer seg SOS-barnebyers teltleir

De militære luftangrepene og bakkeoperasjonene beveger seg mot teltleiren i Khan Younis. Stridsvognene er mindre enn én kilometer unna, og eksplosjonene kan høres nærmere og nærmere.

Liten gutt i grønn joggedress står og forsøker å åpne teltduken i teltet der han og familien bor. Foto Mohammad Al Baba

Barna som SOS-barnebyer i Rafah tok vare på og familiene som hadde søkt tilflukt i barnebyen, måtte forflyttes til teltleiren i Khan Younis i slutten av mai.

— Militære operasjoner beveger seg i retning leiren og vi er svært bekymret. Til tross for den ekstremt utfordrende situasjonen forsøker vi å finne et tryggere sted, sier Ghada Hirzallah, nasjonaldirektør for SOS-barnebyer i Palestina. 

Jobber for å ivareta sikkerheten til barna

SOS-barnebyer har etablert et humanitært knutepunkt i Khan Younis for å kunne ta vare på barn som har mistet foreldreomsorgen, eller kommet bort fra omsorgspersonene sine, i tillegg støtte barnefamilier. For å øke sikkerheten har SOS-barnebyers team jobbet med å synliggjøre teltleiren. Bannere med logoen er satt opp og logoen har blitt trykket på teltene.

Et flagg med SOS-barnebyers logo vaier fra toppen av et telt. Foto Mohammad Al Baba
For å øke sikkerheten har SOS-barnebyers team jobbet med å synliggjøre teltleiren. Bannere med logoen er satt opp og logoen har blitt trykket på teltene.

– Du velger ikke å være humanitær arbeider

– Du er nødt, sier Reem Alreqeb, siden krisene vi går gjennom ikke er enkle å overvinne. Hun er midlertidig programsjef for SOS-barnebyer på Gazastripen.

Reem Alreqeb, midlertidig programansvarlig SOS-barnebyer Gaza. hun står foran noen telt og har på seg lys turkis hijab og svart kjole. Foto SOS-barnebyer Palestina
– Vi trenger flere kampanjer for at folk skal se hva som skjer med egne øyne, Reem Alreqeb, midlertidig programansvarlig SOS-barnebyer Gaza

Før krigen gledet hun seg til å gå på jobb for å møte mennesker hun kunne hjelpe. Nå våkner hun altfor tidlig om morgenen av at det er ubehagelig varmt i teltet hun bor i, og dagene går ut på å møte endeløse utfordringer og behov som hun og kollegaene jobber kjempehardt for å respondere på, til tross for omstendighetene de lever i.

– Jeg føler alltid at folk utenfor Gaza fortsatt ikke forstår situasjonen vi er i. Vi trenger flere kampanjer for at folk skal se hva som skjer med egne øyne. Krigen må ta slutt, og de humanitære behovene til folket i Gaza må snart for alvor ivaretas, forteller Reem.

Gaza-stripen – et av de mest tett befolkede områdene i verden

Gazas innbyggertall er rundt 2 millioner, området de bodde på er bare 365 kvadratkilometer. 84 prosent av Gazastripen er blitt satt under evakueringsordre av det israelske militæret, dette betyr at en stor del av befolkningen tvinges til å forflytte seg til et stadig mindre område.

12. august erklærte Israel at det «humanitære område» i Al Mawasi skulle reduseres fra 58,9 kvadratkilometer, til omtrent 46 kvadratkilometer. Dette er et område på størrelse med et par bydeler i Oslo, der en befolkning på 2 millioner kan søke tilflukt.

Menneskene som har måttet flykte internt i landet bor i overfylte områder med begrensede ressurser. De oppholder seg i FN-drevne bygninger, teltleirer eller andre steder som de håper kan gi dem en viss beskyttelse. Dette forverrer den allerede kritiske humanitære situasjonen, og øker utfordringene med å få tilgang til grunnleggende tjenester som mat, vann, og medisinsk hjelp.

En kvinne i svart kjole tapper vann i en kopp. fra en stor vanntank. Foto Mohammad Al Baba
Tanker med vann har blitt plassert i teltleiren. Når store deler av befolkningen på 2 millioner presses sammen på små områder forverrer dette den allerede kritiske humanitære situasjonen, og øker utfordringene med å få tilgang til grunnleggende tjenester som mat, vann, og medisinsk hjelp.

Evakuering på kort varsel

Medarbeiderne våre i Gaza gjør alt de kan for at barn og unge i SOS-barnebyers omsorg fortsatt får støtte og oppfølging. De har levd under et ekstremt press over lengre tid, så dette er viktig med tanke på barna og de unges mentale helse.

Ordre om å forlate leiren i Khan Younis kan utstedes når som helst. SOS-barnebyers team er forberedt på at de må flytte på kort varsel, men har store utfordringer med å finne et nytt, trygt sted.

Beskytte barn i samsvar med folkeretten

UNICEF anslår at det er minst 17 000 barn som enten har mistet eller kommet bort fra foreldene sine. SOS-barnebyer internasjonalt oppfordrer alle til å behandle og beskytte barn som er berørt av konflikten i samsvar med folkeretten. Alle barn har rett til et trygt liv.

* Kilder: FNs kontor for koordinering av humanitære saker (OCHA)/UNICEF/ChatGP