Libanon: Humanitær krise eskalerer – stort behov for nødhjelp 

Libanon står overfor en alvorlig humanitær krise etter to uker med intens konfliktopptrapping. Over én million mennesker – en femtedel av landets befolkning – er nå fordrevet, hvorav halvparten har blitt tvunget fra hjemmene sine bare de siste seks dagene. 

Tre medarbeidere fra SOS-barnebyer stabler pappesker med logo oppå hverandre. To kvinner har mørkt, langt hår og beige vest med SOS-barnebyers logo. En mann har grått, kort hår, og blå vest med SOS-barnebyers logo. Foto SOS-barnebyer Libanon

Desperate forhold for fordrevne familier 

Mange familier søker tilflukt på åpne plasser som strender og gater, uten beskyttelse mot daglige luftangrep som rammer nye områder. De få tilfluktsstedene som finnes mangler ofte grunnleggende fasiliteter som vann, sanitæranlegg og oppvarming. 

Ghada Hachem, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Libanon, forteller:  
— Mange av våre medarbeidere har lidd betydelige tap, og noen har mistet hjemmene sine i angrepene. En ansatt, Mohammad, fortalte meg: «Jeg har sett barndommen min, minnene, hjemmet og livet mitt bli bombet foran øynene mine, direkte på TV.» 

Flyktningstrøm til Syria 

I en uvanlig vending flykter nå mange syriske flyktninger i Libanon, sammen med libanesiske borgere, over grensen til Syria. Syriske myndigheter tilrettelegger for grensepasseringen, og SOS-barnebyer i Syria gir humanitær støtte til de nyankomne. 

En av SOS-barnebyers medarbeidere i Syria, med mørkt langt hår og marineblå vest med SOS-barnebyers logo bøyer seg mot ei lita jente med mørkt krøllete, langt hår og deler ut en pose med mat og drikke. I bakgrunnen står moren, hun har et lite barn på armen. Foto SOS-barnebyer Libanon
Å bli tatt imot med et vennlig smil, en pose med snacks, mat og vann er godt for barna som har flyktet over grensen til Syria.

Høyeste prioritet å beskytte barna 

Til tross for de utfordrende forholdene, opprettholder SOS-barnebyer sine aktiviteter. Ghada Hachem understreker:  
— Vår høyeste prioritet er å beskytte barna i vår omsorg, våre ansatte, og fasiliteter som nå fungerer som tilfluktssted for mange. 

Oppfølging og samtaler med barna som er sterkt berørt av krigen er også en viktig del av arbeidet, for at de skal kunne bearbeide de traumatiske opplevelsene.  

Mange barn fra en SOS-barneby i Libanon sitter i en ring på gulvet og snakker med en av SOS-barnebyers medarbeidere. Hun har blondt langt hår, hvit t-skjorte og jeans Foto SOS-barnebyer Libanon
Å snakke med andre og dele tanker er god terapi for barna som lever med krigshandlinger tett på kroppen.

SOS-barnebyers medarbeidere har også pakket klær i kasser som skal deles ut til barna. Mange internt fordrevne har måttet forlate alt de eier, og har heller ikke noe hjem å vende tilbake til. Nå når vinteren nærmer seg er det mange som trenger varme klær.   

Tre av SOS-barnebyers medarbeidere i Libanon pakker klær i pappesker merket med SOS-barnebyers logo. Den ene har mørkt hår, sort genser og bukse og kakifarget vest med SOS-barnebyers logo, En sitter på huk med ryggen til, hun har mørkt hår i hestehale og kakifarget vest med SOS-barnebyers logo, den tredje har mørkt hår i en topp, rosa genser med SOS-barnebyers logo, og jeans. Foto SOS-barnebyer Libanon
Mange familier har flyktet fra alt de eier og har og trenger varme klær i tida som kommer.

Stort behov for nødhjelp

Behovet for mat, hygienepakker og beskyttelse i Libanon er akutt. Mange barn og familier lider under vanskelige forhold, og SOS-barnebyer i Libanon ber om umiddelbar handling for å kunne gi hjelp til de mange rammede: «Hver støtte er avgjørende for å sikre at disse familiene får den nødvendige hjelpen de trenger for å overleve denne krisen.»

SOS-barnebyers nødhjelpsarbeid i Libanon:

  • Utdeling av mat, vann og andre nødvendige ting.
  • Kontantstøtte hvis det er muligheter for at de internt fordrevne selv kan skaffe det de trenger for å overleve.
  • Opprette barnevennlige områder/sentre og tilby psykisk helsehjelp til barn som sliter med traumer.
  • Sørge for sanitær- og hygienemuligheter.
  • Støtte til de som allerede er en del av vårt forebyggende program i Libanon,

Du kan støtte nødhjelpsarbeidet!