Vold gjør at barn mister omsorgen

En ny rapport fra SOS-barnebyer viser at vold er den største årsaken til at barn over hele verden mister omsorgen fra familien sin.

Peru: Bilde av to hender, en far holder datterens hånd, hun har rosa jakke. foto Pierre Devé

SOS-barnebyer jobber med en rekke tiltak for å forebygge vold både i hjemmet og i samfunnet. Rapporten understreker behovet for å flere slike tiltak.

Rapporten viser at 31 prosent av barna som ble skilt fra sin egen familie i de åtte landene som ble undersøkt, mistet omsorgen nettopp på grunn av vold. Vold i hjemmet og i lokalsamfunnet utgjør en betydelig risiko for at barn mister foreldrene sine og vokser opp uten familietilhørighet.

Forebygging hjelper

Ingen barn skal måtte vokse opp med eller bli utsatt for vold – og i mange tilfeller er det nødvendig å flytte barn fra voldelige hjem. Samtidig finnes det mange muligheter for å forebygge vold gjennom foreldreveiledning og støtte til foreldre (oftest mødre) som trenger hjelp til å forlate en voldelig partner. Voldsforebygging for familier og lokalsamfunn er dermed en effektiv måte å forhindre at barn ender opp i alternativ omsorg.

Endring gjennom Aktivt farskap

I Peru, hvor vold i hjemmet fortsatt er utbredt, har mange fedre få positive rollemodeller for hvordan de kan være tilstedeværende, omsorgsfulle fedre.

SOS-barnebyers program Aktivt farskap gir menn verktøy til å bygge sunne relasjoner med barna sine og bryte ut av destruktive mønstre knyttet til machokulturen. Gjennom programmet lærer fedrene å snakke om følelser og ansvar, noe som hjelper dem å forstå hvordan vold skader familien og hindrer god omsorg for barna.

Fra pappaprogrammet i Peru. en far sitter på huk foran huset sitt, han har de to sønnene på fanget. Foto Julie Nilsen
Gjennom arbeidet med Aktivt farskap i Peru lærer fedrene å snakke om følelser og ansvar.

Sterkere kvinner, mer aktive fedre

Utfordringene med vold i hjemmet er ikke unike for Peru. I Togo bidrar sosiale problemer som arbeidsledighet og alkoholmisbruk til vold og konflikt i familier. Esse bor med familien på åtte i   Atakpamé. Hun beskriver hvordan uenigheter ofte endte i vold:

– En enkel diskusjon med mannen min endte ofte med roping og slag. Vi var ikke vant til å kommunisere rolig og respektfullt med hverandre.

I 2018 startet SOS-barnebyer programmet Women’s Parliament i Togo. Over 300 kvinner deltar, med opplæring i familieplanlegging, konfliktforebygging, barns rettigheter og positiv oppdragelse. Inspirert av dette tok Essens mann Ekdo initiativet til å starte en fedregruppe, Fathers Club, hvor menn diskuterer temaer som kommunikasjon og økonomistyring i hjemmet.

SOS-barnebyer bidrar med sin ekspertise på møtene, og fedregruppen er også en del av Aktivt farskap, som SOS-barnebyer lanserte i Togo i 2021.

Togo: En av SOS-barnebyers medarbeidere, med rosa t-skjorte og jeans, står foran en gruppe kvinner  som sitter ute blant hus lagt av leier og stein. Foto Pierre Devé
I 2018 startet SOS-barnebyer programmet Women’s Parliament i Togo. Over 300 kvinner deltar, med opplæring i familieplanlegging, konfliktforebygging, barns rettigheter og positiv oppdragelse.

Voldens konsekvenser og håp om endring

Vold fører ikke bare til at familier bryter sammen eller at barn blir flyttet til alternativ omsorg, det ha også en rekke alvorlige og langvarige konsekvenser for barn.

Vold kan føre til lavere selvfølelse, svekke skoleprestasjoner og øke risikoen for at barn viderefører vold i egne relasjoner. Det anslås at over én milliard barn utsettes for vold årlig, ente hjemme eller på andre arenaer i lokalsamfunnet. Vold mot barn omfatter fysiske, seksuelle og psykologiske overgrep samt omsorgssvikt. Hvert femte minutt dør et barn som følge av vold.

Studier peker også på en sterk sammenheng mellom fattigdom, vold og familieseparasjon. Økonomiske utfordringer og manglende tilgang til nødvendige tjenester kan øke stresset i familier og føre til vold. Ofte viderefører foreldre voldsmønstre de selv ble utsatt for i barndommen.

Vi har lært at det er sammen vi kan få det til. Et mer harmonisk hjemmemiljø forebygger både vold og familiekonflikter.

Kossitse Anny, sosionom i SOS-barnebyer i Togo

Positive endringer i fedrenes rolle

Gjennom Aktivt farskap får fedrene opplæring i alternative måter å håndtere stress og bekymringer på, slik at de kan unngå vold. De lærer hvor skadelig vold er for barnas mentale helse og hvordan trygg kommunikasjon kan forebygge konflikter. Ekdo forteller at deltakelsen i fedregruppen har gjort ham mer involvert i barnas hverdag.

– Nå vet jeg hvem barnas lærere er. Jeg har møtt dem to ganger allerede. Før tenkte jeg ikke engang på å møte dem, sier han.

Ved å fremme positive rollemodeller og verktøy for ikke-voldelig oppdragelse, viser programmene i Peru og Togo hvordan forebygging kan skape en tryggere oppvekst for barn og bryte sirkelen av voldelige mønstre som preger mange familier, forteller Kossitse Anny, sosionom i SOS-barnebyer i Togo.

– Vi har lært at det er sammen vi kan få det til. Et mer harmonisk hjemmemiljø forebygger både vold og familiekonflikter.

Illustrasjon, et barn står inne i en kube og strekker armene i været.

Millioner av barn skilles unødvendig fra sine familier

Ny rapport fra SOS-barnebyer viser at barn over hele verden mister familien på grunn av forebyggbare årsaker som vold og fattigdom.