Omvendt Julekalender – lukene
Hver skoledag i desember kan dere åpne en luke. Der finner dere enten en film med oppgaver eller en aktivitet dere kan gjøre sammen. Elevene blir med på en reise hvor de får innblikk i livet til barn andre steder i verden – og her i Norge.
SOS-barnebyer jobber over hele verden for at alle barn skal vokse opp i en familie, aller helst sin egen. Gjennom Omvendt Julekalender vil vi gjerne ta dere med på en reise, for å møte barn og unge fra mange forskjellige land over hele verden. Da vil dere få innblikk i hverdagen deres og også se at ikke alle har det like bra som vi har det i Norge. Dere vil også lære litt om hva SOS-barnebyer gjør for at de skal kunne vokse opp sammen med familien sin, gå på skole, leke og ha et liv som alle barn og unge trenger.
Hvordan kan elevene bidra?
Vi håper disse kalenderlukene inspirerer elevene til å gjøre en ekstra innsats hjemme som de får lønn for.
- Hjelpe til hjemme: Elevene kan rydde, vaske eller hjelpe til med matlaging. Foreldrene kan betale dem for arbeidet, og pengene doneres til kalenderen.
- Pante flasker: Spør naboer om de har flasker som kan pantes. Dette er en miljøvennlig måte å samle inn penger på, samtidig som det lærer elevene om resirkulering.
- Bake og selge: Kakene kan selges til naboer, eller kanskje elevene for lov til å stå utenfor den lokale butikken å selge.
- Barnevakt eller hundelufting: Elevene kan tilby seg å passe barn eller gå tur med hunden til noen de kjenner.
Det elevene samler inn kan foreldre/foresatte betale inn via Spleis.no. Der har lærerne opprettet en egen spleis for skolen eller klassen, bruk søkefeltet så finner du din spleis. Det er helt valgfritt om man vil bidra med et beløp til Omvendt Julekalender.
Ha en fin førjulstid!
2. desember
Velkommen til Omvendt Julekalender
Gjennom Omvendt Julekalender vil vi gjerne ta dere med på en reise, for å møte barn og unge fra mange forskjellige land over hele verden. Da vil dere få innblikk i hverdagen deres og også se at ikke alle har det like bra som vi har det i Norge. Dere vil også lære litt om hva SOS-barnebyer gjør for at de skal kunne vokse opp sammen med familien sin, gå på skole, leke og ha et liv som alle barn og unge trenger.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
3. desember
Barn som ikke får gå på skolen
Mange barn må jobbe i stedet for å gå på skolen. Én av dem er 12 år gamle Tashi fra Etiopia. Hun så de andre barna gå til skolen, og lurte på om hun noensinne ville oppleve det samme.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
4. desember
Bli med å «tramp for fred»
Akkurat nå finnes det krig flere steder i verden. Det er trist at det har blitt sånn og vi får bare håpe at disse krigene snart tar slutt. Det er alltid barna som lider mest i krig og konflikt. Noen av disse barna vi møter i denne filmen lever i land hvor det er krig nå, eller hvor det har vært det. De tramper i bakken og vil ha fred!
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
5. desember
I Ghana er det mange barn som lever i stor fattigdom og foreldrene klarer ikke å ta vare på dem. Mange blir sendt hjemmefra for å jobbe, i stedet for å gå på skole. Teye var én av dem, han måtte jobbe for en fiskeleder som ikke var snill mot ham.
(I filmen er gutten som fisker en skuespiller.)
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
6. desember
Mange barn kommer hjem til et tomt hus iblant fordi foreldrene er borte. Det er mange yrker som gjør at foreldre må jobbe på kvelden, og da er det fint at barna som er litt større klarer å handle og lage mat til seg selv. For hele samfunnet vårt er avhengige av at noen yrkesgrupper jobber om kvelden, som f.eks. taxisjåfører, butikkansatte og sykepleiere.
Jenta i denne filmen er kjempeflink og selvstendig, men det ser ut som hun er litt lei seg også. Kanskje hun føler seg litt ensom?
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
9. desember
Hvordan noen pakker mel kan endre liv
I dag får dere hilse på Betty på 12 år, fra Zambia. Når vi møter henne, er det lørdag. Selv om det ikke er skoledag, står Betty tidlig opp. Hun skal nemlig være med mamma på jobb. Familien til Betty var i en veldig vanskelig situasjon. Selv om de jobbet hard, klarte ikke foreldrene å tjene nok penger til familien. Barna måtte også jobbe, de fikk ikke gått på skole og alle i familien la seg sultne nesten hver kveld.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
10. desember
Nobels fredspris er en spesiell pris som deles ut hvert år til personer eller grupper som jobber for fred i verden. Prisen ble opprettet av Alfred Nobel, og den første prisen ble gitt for 123 år siden.
Hvorfor er prisen viktig?
- Fredsprisen deles ut til en person eller gruppe som har gjort noe for at det skal bli mer fred i verden.
- Prisen gis til noen som har jobbet for å løse konflikter, få slutt på kriger og skape fred og forsoning mellom mennesker eller land.
Hvem får prisen?
Mange forskjellige mennesker, og organisasjoner har fått Nobels fredspris. Blant andre ei ung jente som kjemper for at alle jenter skal ha rett til utdanning. Kanskje du husker henne? Det viser at selv unge mennesker kan gjøre en stor forskjell!
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
11. desember
Alle har noe vi er gode til. Kanskje er det én spesiell ting, kanskje er det flere. Å være god til noe, betyr ikke at vi mener vi er best. Det handler mer om noe vi kan og som vi virkelig liker å gjøre. Vi har spurt barn fra forskjellige steder i verden hva de er gode til. Dere vil sikkert kjenne dere igjen i noe.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
12. desember
Dere har kanskje hørt at det i Ukraina nå er mange barn og familier som fryser i vinterkulden fordi mye av strømproduksjonen har blitt ødelagt. Og nå skal vi se en film som SOS-barnebyer lagde for noen år siden, da barn i Syria frøs på grunn av krig. Det som er litt spesielt med denne filmen, er at da de lagde den, så visste de ikke hvordan den ville ende. De hadde plassert en gutt alene på en bussholdeplass, uten jakke, midt på vinteren. Det de lurte på var om folk ville bry seg om gutten som frøs.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
13. desember
Vann er utrolig viktig – det er faktisk det som gjør at alt liv kan eksistere! Uten vann kan ingenting vokse, og ingen kan leve. I Norge er vi veldig heldige. Når vi skrur på kranen, kommer det alltid rent vann som vi kan drikke, lage mat med eller bruke i dusjen. Men i mange andre land er det ikke sånn. Der er vann noe de har veldig lite av, og mange familier har ikke nok til å drikke eller vanne plantene sine.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
16. desember
De fleste av oss har en eller annen hobby eller aktivitet som vi liker å holde på med, enten det er idrett, dans, teater, gaming, speider, tegning, lesing, musikk, lage videoer, sying…ja, listen er like lang som dagene før jul. Og har dere tenkt over at disse aktivitetene er noe barn over hele verden driver med, kanskje bortsett fra skigåing da.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
17. desember
Josef Yohannes vokste opp i Norge med foreldre som kom fra Eritrea. Han følte seg knyttet til både norsk og eritreisk kultur, noe som gjorde at han forsto mange forskjellige måter å se verden på. Josef opplevde også rasisme da han var ung, og det gjorde at han ønsket å kjempe mot urettferdighet. Dette har vært en viktig inspirasjon for tegneserien The Urban Legend. Gjennom The Urban Legend ønsker Josef å inspirere barn og unge til å tro på seg selv og vise at alle kan være helter i sitt eget liv.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
Forberedelse til 18. desember: Last ned og skriv ut pdf med en oppgave.
18. desember
Vi i SOS-barnebyer er ganske opptatt av barns ønskelister. Ikke fordi vi er Julenissen eller trenger gavetips, men fordi vi mener at det er noen ting som ikke skal stå på et barns ønskeliste:
At mamma og pappa har penger til mat. At jeg ikke må jobbe. At jeg kan gå på skole. At jeg vil slippe å bli slått. At jeg ønsker meg et trygt sted å bo.
Dette er noe alle barn har rett til – og ikke noe de burde trenge å ønske seg.
At barn har ønskelister med ting eller aktiviteter de ønsker seg, er egentlig veldig fint. Det kan nemlig bety at man har det man trenger for å ha en trygg og god oppvekst, og at man ikke allerede har alt man ønsker seg. Og det er fint å kunne glede seg over å få noe man har ønsket seg lenge.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål:
Last ned pdf av ønskelisten der elevene kan tegne og skrive ønsker for 2025.
19. desember
Visste dere at barn og unge kan gjøre en stor forskjell for andre, både lokalt og globalt? Mange har allerede bidratt til å gjøre verden til et bedre sted. To av de mest kjente eksemplene er Malala, som fikk Nobels Fredspris i 2014 for sitt arbeid for barns rett til utdanning, og Greta Thunberg, som kjemper for klimaet. De er modige og inspirerende representanter for sin generasjon! Men man trenger ikke være verdensberømt for å gjøre en forskjell.
Last ned mer informasjon:
20. desember
Har du noen gang hørt voksne si: «Jeg orker ikke følge med på nyhetene lenger, det er jo bare krig, nød og elendighet»? Det er kanskje ikke så rart, for nyhetene fokuserer ofte på det som er dramatisk og trist. Når ting går bra, blir det sjelden en stor overskrift. Ingen skriver om at «én million barn hadde en fin dag i dag», selv om det også er sant.
Men det skjer faktisk mange gode ting i verden som fortjener å bli feiret! For eksempel er det i dag 50 millioner flere jenter som går på skole enn det var i 2015. Det er virkelig en nyhet som gir håp for framtiden! Og det er noe vi alle trenger.
Last ned forslag til refleksjonsspørsmål: