SOS-barnebyen i Huambo

SOS-barnebyer i Huambo gir barn og unge en fremtid fylt med trygghet og omsorg gjennom ulike løsninger tilpasset deres behov.

Fire jenter som bor sammen i en ungdomsleilighet. De står tett sammen og smiler. Foto Ingvild Hunsrød

Noen bor fortsatt sammen med SOS-mødrene sine i familiehusene, mens andre har flyttet til boliger i lokalsamfunnet som gir dem en sterkere tilknytning til nærmiljøet. Ledige hus i barnebyen blir utleid til barnefamilier som trenger et trygt sted å være.

Barn som gjenforenes med sine biologiske familier, får støtte, slik at barna kan vokse opp med omsorg i trygge omgivelser der.

For de uten nære omsorgspersoner finner SOS-barnebyer gode fosterhjem i samarbeid med myndighetene.

Barn og unges situasjon i Angola

  • Angola har en svært ung befolkning, med omtrent 68 prosent av innbyggerne under 20 år.
  • Barnedødeligheten er redusert, 69 barn dør per 1000 levendefødte i Angola.
  • Angola er ett av landene med høyest barnefattigdom i verden.
  • 30 prosent av barn i Angola lider av underernæring.
  • Det er obligatorisk skolegang i Angola, men kvaliteten på utdanningen er lav og ett av fire barn er utenfor skolesystemet.

Lokalsamfunnsprogrammet

En mor med håret satt opp i en topp, hvit kjole, rosa jakke holder den lille datteren sin i armene,hun har små fletter med perler og stripete kjole. Foto Turid Weisser

I Huambo får over 1400 barn og familiene deres støtte fra SOS-barnebyer for å skape en tryggere og mer stabil fremtid. Familiene får hjelp til å sikre egen inntekt gjennom opplæring i småskala jordbruk, støtte til skoleuniformer, -materiell og skoleavgift, samt tilgang til ernæring og helsehjelp.

Boliger blir utbedret, og barn og omsorgspersoner får nødvendige ID-papirer som fødselsattester.

Gjennom samarbeid med lokale organisasjoner når vi enda flere, og når familier blir selvstendige og kan støtte andre, styrkes hele lokalsamfunnet. Dette arbeidet legger grunnlaget for varig endring for familiene og området de bor i.

SOS-Cambioteskolen

Over 1 800 barn og unge får utdanning. Utdanning er en grunnleggende menneskerettighet. Å tilby læringsmuligheter for barn som lever under vanskelige forhold er et viktig steg mot å sikre rettferdighet og like muligheter for alle.

Skolen er også opptatt av å ta vare på den psykiske helsen og har et eget rom for psykososialt arbeid. Mange barn som lever under vanskelige forhold, opplever traumer, stress og usikkerhet. Når barn får hjelp til å håndtere emosjonelle utfordringer, kan de konsentrere seg bedre, lære mer effektivt og delta aktivt i skolelivet.

SOS-skolen, Camibiote i Huambo har anlagt grønnsakshager. Her er det noen av barna, i skoleuniformer, som steller i hagen. Foto Sigurd Skjefstad

Den nyetablerte grønnsakshagen gir barn fra 4. og 5. trinn undervisning i å dyrke, stelle og høste blant annet løk og bønner. Avlingene gir også familiene deres en kjærkommen mulighet til å kjøpe grønnsaker til redusert pris.  

Barnehagen

Mange små barn i lyseblå forklær står utenfor SOS-barnehagen. Den har rosa murvegger. Sammen med dem står flere voksne som jobber der, de har blå frakker. Foto Turid Weisser

I barnehagen er det 110 barn, de kommer fra familier som lever i sårbare situasjoner. Gjennom lek og læring utvikler barna kognitive, sosiale og emosjonelle ferdigheter. Barnehagen gir et trygt sted der barna kan være barn, uavhengig av utfordringene de eller familiene deres møter i hverdagen. Der får de også et måltid med næringsrik mat.

De unges situasjon

Unge som flytter fra barnebyen, blir fulgt opp etter behov. De bor enten i leiligheter eller hos slektninger, og får støtte og oppfølging fra SOS-barnebyers medarbeidere. Der er også flere som har flyttet for seg selv og klarer seg bra på egenhånd.

De unge i Angola peker på flere utfordringer som preger hverdagen deres, blant annet høy arbeidsløshet, mangel på tiltak for å sikre utdanning, dårlig kvalitet på skolesystemet, og utbredelsen av tenåringsgraviditeter.

Reintegrering

For ungdommene i Huambo er reintegrering i biologiske familier en prosess fylt med både utfordringer og muligheter. Mange beskriver overgangen som krevende, fordi livet i barnebyen har skjermet dem fra praktiske utfordringer som å håndtere ID-papirer eller navigere det «vanlige» livet. Likevel bærer de med seg styrken og ressursene fra en omsorgsfull oppvekst, som gjør det enklere for dem å håndtere disse nye utfordringene.

Pedro står utenfor et hus med gule vegger og oransje vinduslister. Han smiler og har kort, mørkt hår, rød t-skjorte og sort vest med refleksfelt. Foto Turid Weisser
Pedro er en av dem som bor for seg selv i lokalsamfunnet og klarer seg bra.

Pedro er en av dem som har flyttet fra barnebyen til å bo alene, og som klarer seg bra. Mens andre har flyttet tilbake til familier med helt annen kultur og væremåte enn de var vant til i SOS-barnebyen. Blant dem er Jukka. Han syntes det var vanskelig å vende tilbake, men verdier, råd og ressurser fra oppveksten i barnebyen, hjalp ham med å takle situasjonen.

Ungdomsforening

Flere unge som er med i ungdomsforeningen sitter foran en tavle. De diskuterer. Foto Turid Weisser

Ungdom fra SOS-barnebyen i Huambo har etablert en ungdomsforening. Formålet er å skape et varmt og støttende fellesskap der unge mennesker hjelper hverandre gjennom utfordringer som arbeidsledighet, vanskeligheter med å finne lærings- eller skoleplass, og de psykiske belastningene som kan følge med dette. Det er deltakere både fra barnebyen og lokalsamfunnsprogrammet. 

Yrkesopplæring

Dette to-måneders kurset er et samarbeid mellom myndighetene og barnebyen, der myndighetene står for lærere og utstyr, mens barnebyen stiller med lokaler. Kurset tilbyr opplæring i ulike yrkesretninger som bygg, dekorasjon, frisør, manikyr, baker, kokk, elektro og sveising, og inkluderer også opplæring i entreprenørskap. I september fullførte 185 unge, fordelt på 92 jenter og 93 gutter, med bare fem som droppet ut. De fleste deltakerne er en del av SOS-barnebyers lokalsamfunnsprogram.

Opplæring i baking og matlaging: Her presenterer Anna Rebecca forskjellige kaker de har bakt, blant annet «sigarkake». Hun har på seg rutet tørkle på hodet og rutet forkle. Foto: Sigurd Skjefstad
Opplæring i baking og matlaging: Her presenterer Anna Rebecca forskjellige kaker de har bakt, blant annet «sigarkake». Det er 34 studenter på dette kurset, både jenter og gutter. Foto: Sigurd Skjefstad
Flere unge menn som deltar på yrkesopplæringskurset bygg viser hvordan de lager murstein. De har på seg hjelper og gule refleksvester. Foto Sigurs Skjefstad
Bygningsfag: 10 gutter deltar nå på kurset og lærer å bygge hus. Her demonstrerer de hvordan «murstein» lages av sand.
En ung gutt og ei jente sitter ved et langt bord og steller henholdsvis føtter og negler. Foto Sigurd Skjefstad
Manikyr og pedikyr der også mange gutter deltar i kurset, i tillegg frisøropplæring der de klipper, steller, fletter, syr parykker og bleker hår.
Elektroopplæring. Flere gutter med røde eller blå hjelper og refleksvester står bak et bord der to store lyspærer lyser. Foto Sigurd Skjefstad
Elektrikeropplæring der de får basiskunnskap som legger grunnlaget for videre utdanning. 32 gutter og ei jente deltar.

Utvidelse av jordbruk og bevaring av trær

SOS-barnebyer har gjennomført et jordbruksprosjekt der 450 familier fra lokalsamfunnsprogrammet får opplæring i jordbruk, etablering av landbrukskooperativer, produksjon av honning, økologisk trekull og miljøvennlige ovner. Disse programmene er finansiert av UNDP, FNs utviklingsprogram.

Mange kvinner bærer trestokker og legger de en stor haug. Foto Turid Weisser
Gjennom arbeidet har familiene i prosjektet redusert bruken av trær til brensel fra 50 til 30 trær per år, noe som bidrar til å bevare skogområder.

Kullproduksjon

Spre kunnskap om trærnes betydning for økosystemet er avgjørende for å beskytte miljøet og sikre bærekraftig ressursbruk. Gjennom dette arbeidet har familiene i prosjektet redusert bruken av trær til brensel fra 50 til 30 trær per år, noe som bidrar til å bevare skogområder. I tillegg har de startet produksjon av resirkulerte briketter laget av kullrester og tørt gress, som gir en mindre forurensende og mer miljøvennlig energikilde. Dette er viktig for å redusere avskoging, begrense klimagassutslipp og fremme en mer bærekraftig livsstil i lokalsamfunnet.

Rent vann til tusenvis

En kvinne med flettet hår og blått og svart tørkle, rosa siglet og oransje skjørt står ved vannpumpa og fyller vann i grønne bøtter. Hun smiler bredt. Ved siden henne sitter en liten gutt med oransje t-skjorte. Foto Turid Weisser

I lokalsamfunnene i Huambo er det etablert 17 brønner som gir rent vann til over 12 000 mennesker, noe som reduserer risikoen for vannbårne sykdommer. Jevnlig testing sikrer god vannkvalitet. Tidligere måtte mange gå én time hver vei for å hente vann som ikke var rent, ofte over trafikkerte veier med fare for ulykker. Nå gjør brønnene livet tryggere og enklere, og faste åpningstider og vedlikeholdsrutiner sikrer bærekraftig bruk. Rent vann er avgjørende for helse, sikkerhet og livskvalitet. Det er planlagt 15 nye brønner i tiden framover.

Les mer om hvilken stor betydning Fagforbundets støtte har!

Har du spørsmål, ta kontakt med: