2024 var et år preget av krig og konflikt, og hvert femte barn i verden har nå en hverdag sterkt preget av krigshandlinger, voldelige konflikter eller lever på flukt. Klimaendringer og en utfordrende verdensøkonomi kommer i tillegg. Arbeidet vårt har aldri vært viktigere. Og din støtte har stor betydning for å sikre at barn og unge får vokse opp med omsorg og muligheter for utvikling.
Selv om mange piler peker i feil retning, skjer også viktige fremskritt. Her har vi samlet et utvalg lyspunkt og historier fra 2024.
GrEEn: Et lysegrønt håp for ungdom i Ghana
I Ghana lever majoriteten av befolkningen av jordbruk. Dessverre fører klimaendringer og utarming av naturressurser til en stadig nedgang i avlinger og inntekter.
Samtidig er det vanskelig for unge å få en fast jobb og inntekt. På jakt en bedre fremtid, begir hvert år tusenvis av unge menn seg på den farlige reisen over til Europa.
– Vi lærer ungdommen å utvikle bærekraftige løsninger for å møte klimaendringene. Samtidig bidrar vi til å skape arbeidsplasser ved etablering av nye grønne virksomheter, forteller Shaibu Fuseini, prosjektkoordinator i SOS-barnebyer.
Dette bærer frukter både for de unge, og omgivelsene.
Magnus 11 år – årets frivillige innsamler
Magnus Bækkevar Semb (11) ble kåret til Årets frivillige innsamler, under Fundraising Norges årlige fundraisingskonferanse.
Magnus fikk prisen for sitt sterke engasjement for barn i krigsrammede Ukraina og sin imponerende gjennomføringsvilje, der han har gått milevis på ski. Totalt har han samlet inn 580 000 kroner til SOS-barnebyers arbeid i Ukraina.
Les mer om Magnus’ fantastiske innsats og juryens begrunnelse.
Kunstterapi hjelper barna fra Gaza med å bearbeide traumer
SOS-barnebyer gir psykologisk støtte til barna som ble evakuert fra Gaza til Betlehem, hvor kunstterapi spiller en sentral rolle i behandlingen.
Mange av barna uttrykker stor frykt og uro, og den vanligste bekymringen de deler med sosialarbeidere er spørsmålene:
«Vil vi våkne i morgen? Når er det vår tur til å dø?»
Se filmen og hvordan barna får hjelp til å bearbeide angsten.
Sammen for barna i Gaza
Grusomhetene i Gaza ble altfor mye å bære for småbarnsmamma Lene Bonesmo Solberg. Den eneste måten å overleve på, var å møte det vonde med alt det gode et lite lokalsamfunn kan klare å oppdrive.
– Jeg trengte å gjøre noe, og det måtte være noe med en positiv vri. Å skape noe som gjør at vi kan ha det hyggelig sammen, selv om saken er grusom.
Et innlegg på ei Facebook-gruppe ga umiddelbar respons og endte med en solidaritetsfestival.
Ukraina: Ferieleir gir barn et pusterom fra krigen
For mange barn er de to ukene i ferieleiren den eneste gangen i år de slipper unna frykten for raketter og lyden av luftvernsirener.
Dette er tredje året SOS-barnebyer i Ukraina arrangerer ferieleir for barn som har det tøft psykisk, etter å ha levd med krigshandlingene på nært hold i lang tid. I denne leiren, symbolsk kalt Lighthouse, får barn et avbrekk fra krigen.
Les om hvordan de mobilfrie ukene med lek, aktiviteter og sosialt samvær påvirker barna.
Barn som blir reddet fra gata
Det er barn som dør på gata i Rwanda uten at noen får det med seg. Som ingen sørger over og som ingen teller.
— Fattigdom er den aller, aller viktigste årsaken til at barn ender på gata, sier Jean Bosco Kwizera, SOS-barnebyers nasjonaldirektør i Rwanda.
For å få mer ut av midlene, og hjelpe flere måtte synet på den tradisjonelle SOS-barnebyen som det viktigste tiltaket opp til revisjon.
— Hele denne prosessen har frigjort både tid og kapasitet. En gyllen mulighet til å gripe de mange tusen barnehendene foldet som en båt foran brystet, strukket ut mot forbipasserende. Du kan tenke deg: Fra 600 til 134 000. Det er fantastiske fremskritt!
Les om hvordan SOS-barnebyer i Rwanda har klart dette.
Ungdom hjelper ungdom: En viktig innsats for mental helse i Uganda
I Uganda er det skyhøyt skolefrafall og store utfordringer med rusmisbruk, tidlig graviditet og tvangsekteskap. Ungdom med psykisk utfordringer blir utstøtt og mange utsatt for vold.
SOS-barnebyer i Uganda startet et prosjekt der ett av målene var å bryte ned stigma rund psykiske helseutfordringer i landet.
Målet er å nå 5 500 ungdommer.
Folk signerte for barna i Gaza
Hva fikk 36 122 personer til å signere vår underskriftskampanje? Jo, at barn som er alene i Gaza skal prioriteres i regjeringens humanitære strategi.
Og det er på høy tid at ord blir til handling, og at prioriteringen også reflekteres i budsjettforhandlingene. Den store bunken med underskrifter ble levert til statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik i utenriksdepartementet.
Se overleveringen her og hva statssekretæren svarer.
SOS-barnebyer bak viktige lovendringer i Bolivia
Med sin erfaring fra arbeid for barns rettigheter, fikk SOS-barnebyer i Bolivia en nøkkelrolle i utformingen av tre nye lovforslag for å styrke barns rettigheter.
I samarbeid med myndigheter, lokalsamfunn og andre organisasjoner har SOS-barnebyer bidratt til konkrete lovendringer som skal beskytte barns rett til familieomsorg.
Nødhjelp til flyktninger – mer enn bare overlevelse
Med 11,5 millioner mennesker på flukt fra krigshandlinger i Sudan, skalerer SOS-barnebyer i nabolandet Tsjad opp livsviktig nødhjelp for kvinner og barn som kommer over grensen.
I tillegg til direkte nødhjelp, har SOS-barnebyer tiltak som sikrer barn omsorg og beskyttelse og gir familier mulighet til en ny hverdag.
Over 22 000 barn har til nå brukt en av SOS-barnebyers fem trygghetssoner.
Ukraina: Nødhjelp og langsiktig endring
SOS-barnebyer kombinerer nødhjelp med langsiktig arbeid for å styrke familier og lokalsamfunn.
– Det er fremdeles behov for nødhjelp, og ikke minst psykososial støtte. Men vi jobber også stadig mer for å endre betingelsene for familier som er i en vanskelig livssituasjon, sier Serhii Lukashov, leder for SOS-barnebyer i Ukraina.
426 000 barn og voksne har fått hjelp siden starten av krigen.
Til tross for utfordrende forhold fortsetter SOS-barnebyer i Ukraina arbeidet.
Vilje til endring
I mange år har vi i SOS-barnebyer knyttet givere til fadderbarn, men nå går vi gradvis bort fra barnefadderskap. Verden er i endring, og vi følger med på denne utviklingen. Likevel er én ting uforanderlig: vårt mål om at ingen barn skal vokse opp uten omsorg.
Fremover vil vi satse enda mer på forebygging, noe som innebærer at de fleste barna som får støtte, vil kunne bo i sin egen familie – i stedet for i en SOS-familie. På denne måten kan vi nå ut til flere barn og gi dem både god omsorg og muligheter for utvikling.
Les mer om den viktige endringer til beste for barn over hele verden.