SOS-barnebyer i Gaza: Nå er det endelig håp for de 20 000 foreldreløse barna

Med våpenhvile på plass er det endelig håp om at barn og familier kan få livreddende nødhjelp, beskyttelse og omsorg.

Et flagg med SOS-barnebyers logo vaier fra toppen av et telt. Foto Mohammad Al Baba

Siden krigen startet i Gaza, har SOS-barnebyer i Palestina jobbet utrettelig for å ta vare på barn uten omsorgspersoner. Ikke minst med å oppspore foreldre og barn som har kommet bort fra hverandre, og gjenforene barn med familiene sine.
Medarbeiderne våre har også gitt nødhjelp til barn og familier: mat, vann, husly, og støtte til å bearbeide traumer. Men forholdene våre folk har jobbet under i Gaza har bare blitt mer krevende. Våpenhvilen vil forhåpentligvis gjøre arbeidet enklere slik at vi når enda flere som har behov for akutt nødhjelp.

SOS-barnebyer i Palestina:

  • Over 28 000 barn og voksne i Gaza og på Vestbredden har fått støtte: Vi har gitt psykisk helsehjelp, tilgang til utdanning, kontantstøtte og nødhjelp til barn og familier i krise.
  • Omsorg til barn som er alene: Rundt 60 barn som har mistet omsorgspersonene sine, får omsorg og beskyttelse.
  • Støtte til internt fordrevne: Omtrent 300 internt fordrevne bor i SOS-teltleirer, hvor de får helhetlig støtte, inkludert husly, mat, vann og psykososial oppfølging.

Barn som er helt alene

I samarbeid med FN er vi klare til å ta vare på og gi beskyttelse til de som er mest sårbare etter denne krigen: Barna uten omsorgspersoner. Framover vil vårt arbeid handle om finne å finne trygge alternative omsorgsløsninger og gi dem den nødvendige støtten for å bearbeide sorg og tapene de har opplevd.

Beskyttelsen av disse barna er også et prioritert område i norske myndigheters humanitære strategi. Norske myndigheter skal vektlegge gjenforening, alternativ omsorg og psykisk helsehjelp for barn som er alene i sin humanitære innsats.

En mor holder det lille barnet sitt inni et stor grått pledd. Vi ser bare halve ansiktet til barnet, som har på seg ei lue i blått, rødt og grått. Foto Mohammad Al Baba
Takket være våre givere har vi kunnet hjelpe mange, men behovet er nå større enn noen gang.

Enormt behov for støtte

Men mens våpenhvilen gir håp, er den langt fra en løsning på de enorme utfordringene som barna i Gaza står overfor. Svært mange er preget av dypt traume, mangel på rent vann, mat og andre nødvendige ressurser. Barn har mistet alt – familie, hjem og trygghet. De står uten den støtten de trenger for å føle seg trygge. Takket være våre givere har vi kunnet hjelpe mange, men behovet er nå større enn noen gang.