Krig frarøver barn omsorgspersoner, hjem, skole, venner og daglige rutiner – alt som får dem til å føle seg trygge. Det gjenoppliver tidligere traumer og skaper nye. Dette kan få konsekvenser som varer livet ut.
Barn og unge i Israel og Palestina trenger trygghet, psykisk helsehjelp, fred og en sjanse til en bedre fremtid.
Shira*, som bor i SOS-barnebyen Neradim i Arad, Israel, mistet storesøsteren sin under angrepet på musikkfestivalen i Reim 7. oktober. To andre mistet en eldre bror. Han ble drept utenfor hjemmet sitt da han prøvde å forsvare kibbutzen han bodde i.
— Mange av ungdommene har venner som ble kidnappet og drept, sier Rabi Mizrahi, ansvarlig for arbeidet med ungdom i SOS-barnebyer i Israel.
— De lever i sorg og frykt, og har det tøft psykisk.
Barna og omsorgspersonene i SOS-barnebyen i Rafah, sør på Gazastripen, har over lang tid levd med den konstante trusselen av bomber som faller i nærheten. Mange har mistet sine nærmeste.
— Den pågående situasjonen i Palestina har skapt enorme utfordringer for våre familier og barn, sier Ghada Hirzallah, midlertidig nasjonaldirektør for SOS-barnebyer i Palestina. — Særlig barna blir påvirket. Det er en daglig kamp for å få dekket grunnleggende behov. De er eksponert for vold og opplever at krigen er en konstant trussel mot tryggheten deres. Dette har en langvarig innvirkning på den psykiske helsen.
Traumebehandling er avgjørende for fremtiden
Behovet er stort, og på Gazastripen oppskalerer SOS-barnebyer psykologisk støtte ikke bare til omsorgspersoner og barn i barnebyen, men også til andre.
Når barn mister foreldrene eller opplever omsorgssvikt forsvinner det trygge fundamentet. Mange av barna som bor i barnebyen har traumer fra tidligere opplevelser. De er ekstra sårbare når de på nytt blir utsatt for tap og usikkerhet. Dette kan få konsekvenser som varer livet ut. Oppfølging og hjelp til å bearbeide de traumatiske opplevelsene er derfor viktigere enn noensinne.
Psykisk helsestøtte, også til foreldre og andre omsorgspersoner, bidrar til at de klarer å følge opp barna på en bedre måte. Dette kan redusere traumer.
I SOS-barnebyer i Israel har omsorgspersonene fått opplæring i å identifisere tegn på at barna sliter, og hvordan de best kan følge opp disse barna. I tillegg får barna også psykologisk behandling gjennom individuell og gruppeterapi av profesjonelle psykologer.
Mange nære familiemedlemmene er drept. Barna er sterkt berørt av dette. De sørger dypt over tapene og trenger tett oppfølging.
Psykolog som jobber for SOS-barnebyer.
— Mange av barna, som ikke kan vokse opp hos sine biologiske foreldre, har tidligere vært igjennom mye omveltning og ustabilitet, sier Hanna Daskal, terapeut ved SOS-barnebyer Neradim, Israel.
Mange barn har mistet sine nærmeste
— De rystende hendelsene den siste tiden har skapt svært stor utrygghet og vi jobber hardt for å gjenopprette tryggheten deres. Vi oppfordrer til å snakke om hva hver og én føler. Skape rom for å uttrykke tanker og bekymring, og å støtte hverandre.
Siden krigshandlingene startet, har mange barn på Gaza-stripen som SOS-barnebyer har omsorgen for mistet kontakten med biologiske familiemedlemmer.
– Mange nære familiemedlemmene er drept, sier en psykolog som jobber for SOS-barnebyer. — Barna er sterkt berørt av dette og sørger dypt over tapene. Disse barna trenger tett oppfølging.
Nelly Geva i SOS-barnebyer Israel håper at arbeidet de gjør, både i Palestina og Israel, vil bidra til en fredeligere fremtid:
— Jeg håper at vi er i stand til å lære barna verdiene av toleranse, inkludering og ikke-vold – for å bygge en bedre verden.
*Navnet er endret for å beskytte personvernet.