Hva med foreldrene etter omsorgsovertakelsen?
For hvert barn som ikke lenger kan bo hjemme hos sine foreldre, er det minst én forelder som står igjen. Ofte alene i sin livs største krise.
5. mars 2024
I dette webinaret ser vi nærmere på oppfølging av foreldre etter omsorgsovertakelse. Samsvarer dette med den oppfølgingen de ønsker og trenger? Og er det noen suksesshistorier å lære av? Les mer om webinaret under videoen.
På programmet:
Vi vet at det er knyttet stor skam til det å miste omsorgen for sitt barn. Mange opplever stor avmakt og får ikke den hjelpen de trenger. Barna på sin side er bekymret for foreldrene og trenger å vite at de blir ivaretatt. Det er barneverntjenesten som har ansvaret for å følge opp foreldrene. Samtidig vet vi at flere barneverntjenester strever med å komme i posisjon til å gi hjelp og mange opplever at de mangler de gode tiltakene.
- Barnevernet har det lovpålagte ansvaret for å følge opp foreldrene, men hva vil foreldrene?
- Og hva når foreldrene ikke ønsker hjelp fra barneverntjenesten? Hvor grensen går for når barneverntjenesten har gjort det som kan forventes og hvor langt skal tjenesten strekke seg?
- Har vi nok kunnskap om hvilke tiltak som kunne vært gode tiltak for denne gruppen? Hvilke samarbeidspartnere trenger barnevernet for å kunne gi foreldrene en god nok oppfølging?
- Hvilke muligheter er det i samarbeid mellom familievernet og barnevernet? Og hvilke tilbud har familievernet til denne gruppen foreldre?
Bidragsytere
- Lita Havnevik Erstad, fagutvikler i Øygarden Barenvernstjeneste
- Ellen Syrstad, førsteamanuensis ved fakultet for sosialvitenskap ved ViD
- Kristi Solheim fra spisskompetansemiljøet for foreldreoppfølging etter omsorgsovertakelse ved familievernkontorene (Bufdir)
- Beate Kvammen fra Organisasjon for barnevernsforeldre (OBF)
- Roy Frode Skavhaug, seniorrådgiver i Bufdir