Familiepartner forhindrer omsorgsovertagelse 

– Vi har opplevd barnevernet som stress og en trussel. I fem år har vi vært gjennom alle typer tiltak, men alt vi gjorde ble feil.  

En mor med lyst, langt hår i hestehale, beige jakke og jeans, sitter på huk og holder rundt datteren sin på ca. 4 år. Hun har lyst krøllete hår, lyselilla genser og selebukser. På bakken er det løv og i bakgrunnen blokker. Illustrasjonsfoto: Gerhard Berger

Ordene kommer fra en mor i en familie som har strevd med ulike utfordringer. Økonomien var ikke på stell, huset de leide var falleferdig, flere av de fem barna ville ikke på skolen og bekymringsmeldinger kom inn fra ulike hold.  

– Vi føler vi har fått mer hjelp fra familiepartnerne enn det vi fikk alle de fem første åra i barnevernet. Det er som natt og dag. Familiepartnerne har hjulpet oss fra dag én, og har spurt oss: «Hva trenger dere?». De så oss ikke bare for det som var skrevet på papirer og sånn, men lurte på hva vi hadde behov for og begynte der. Så har de bygget videre derfra, forteller far. 

Maktbalanse 

Familiepartner skiller seg fra andre barnevernstiltak på flere måter. I stedet for at foreldrene må møte opp på et kontor flere ganger i uka, kommer familiepartnerne hjem til dem. Familien skal oppleve at de får hjelp på sine premisser, av mennesker som bryr seg og har god tid til å vise det i praksis. 

En voksen hånd holder en barnehånd og tegner et hjerte på håndbaken. Foto: Katerina Ilievska

– Vi har gått fra å være noen som var redde for barnevernet, til noen som åpner døra til hjemmet vårt og sier: «Hei, bare kom inn!». 

Thomas og Laila, familiepartnere i Øvre Eiker, forteller at det for dem er viktig å starte med blanke ark, når de besøker en familie for første gang. 

– Familiepartner er en veldig relasjonell tilnærming, og trygghet gir ærlighet. 

Thomas, familiepartnere i Øvre Eiker.  Foto: Anne Mone Nordahl
Thomas, familiepartner i Øvre Eiker komkmune.

– Vi har alltid barnets beste i fokus og har lest alle papirene, men vi kommer hjem til familiene med et åpent sinn. Målet er å høre hva de selv tenker, og hjelpe til med helt konkrete ting som demper stress. Når det ikke er like store bekymringer, er de mer mottagelig for veiledning, sier Thomas.  

Hjemmebesøk, og at de har hatt så god tid til å følge opp familiene med fokus på praktisk hjelp, mener Thomas er viktige årsaker til at Familiepartner fungerer så bra. 

– Familiepartner er en veldig relasjonell tilnærming, og trygghet gir ærlighet, understreker Thomas.  

Familiepartner 

Dette er utviklet av SOS-barnebyer, og er et samarbeidsprosjekt med barnevernstjenesten på Lillehammer, i Øvre Eiker, Larvik, Skien og Sagene Bydel i Oslo kommune. Hjelpetiltaket skal gjennom barnevernstjenesten forebygge omsorgsovertakelser.  

Det handler om å styrke familier 

Pilotprosjektet har rettet seg mot familier med store belastninger som står i fare for omsorgsovertakelse. 

– Dette barnevernstiltaket er utviklet etter en modell fra SOS-barnebyer i Finland og tilpasset norske forhold. Det likner mye på hvordan SOS-barnebyer jobber ute i verden: Det handler om å styrke familier og gi de forutsetninger til å kunne gi barna sine en best mulig oppvekst. Det er mange norske kommuner som gjør mye bra på barnevern, men problemet er at det omtrent aldri er testet effekt av tiltakene vi bruker i en norsk kontekst. 

Det sier tidligere barnevernspedagog og nå prosjektleder i SOS-barnebyer, Bente Jørgensen.  

Noe av det unike med Familiepartner er nemlig at piloten har blitt fulgt tett av forskere fra OsloMet. 

– Målet er å få finansiert Familiepartner i mange nok kommuner slik at man for første gang kan få en effektevaluering av et norsk barnevernstiltak. På den måten kan gode erfaringer spres til hele landet, og flere omsorgsovertakelses forebygges, avslutter Jørgensen.

Familiepartner blir støttet av: 

  • Visma leverer et eget saksbehandlingssystem som gjør det enkelt å legge inn dokumentasjon fra jobbingen med familiene. Dette gjør det mulig å hente ut statistikk til forskere og barneverntjenesten.   
  • Elkjøpfondet samarbeider med barneverntjenestene i prosjektet. Familier kan søke om å få tildelt f.eks. en PC eller mobiltelefon. 
  • DNB New Tech Labs har utviklet et økonomiverktøy i samarbeid med SOS-barnebyer, som familiepartneren kan bruke sammen med familiene, for å kartlegge økonomien og generere et budsjett. 
  • Heimstaden og Ferd bidrar økonomisk, og har gjort det mulig å utvikle og gjennomføre prosjektet. 

Har du spørsmål? Ta kontakt med: