Gå til hovedinnhold

Gutten som ingen kunne stanse

Bilali drømte om å bli mekaniker, men ingen hadde tro på at han skulle klare det. - Jeg visste at jeg ikke var dum, sier han.

Hva gjør du når du både har strøket på grunnskoleeksamen, og ingen har tro på at du kan klare å fullføre yrkesopplæringen?

Gjør du som Bilali, tror du på deg selv – og griper sjansen du får.

Da familien hans ble med i SOS-familieprogrammet i Mwanza i Tanzania, åpnet det seg plutselig en mulighet for å få dekket skolepenger. Bilali er et godt eksempel på at akademiske fag ikke alltid er løsningen.

Bilali bor sammen med moren sin, Tatu. Hun fikk forsørgeransvaret for seks barn da mannen brått forlot dem.

Ingen penger til skolegang

Bilali, som likte å plukke opp gamle batterier, ledninger og metallbiter, ønsket seg mest av alt en mekanisk utdanning. Men fordi Tatu ikke hadde inntekt, var det ikke penger til at noen av barna kunne fortsette på skole. Likevel ga ikke Bilali opp drømmen om en yrkesfaglig utdanning.

- Jeg visste at jeg ikke var dum, selv om jeg hadde strøket på eksamen.

Bilali

- De som ikke er så gode i akademiske fag, kan være flinke til andre ting. Jeg forklarte hvor interessert jeg var i alt som handlet om mekanikk og ba om mulighet til å begynne på yrkesopplæring. Til slutt lot de meg få en sjanse, smiler Bilali.

Mamma ble overrasket

Koordinatorene i familieprogrammet var i tvil om Bilali ville lykkes på yrkesskolen. Moren hans var også skeptisk. - Jeg må innrømme at jeg faktisk ble litt overrasket da Bilali besto den første eksamen. Men han har jobbet hardt med de tekniske studiene og fått lønn for strevet, sier Tatu. Bilali er inne i sitt siste år av studiene, og jobber som mekaniker ved siden av. - Jeg har etter hvert fått et bra nettverk av folk i transportbransjen som kommer til meg for å få fikset småting. Jeg tjener penger og får nyttig erfaring. I tillegg til å bidra til familien, sparer jeg også ganske mye.

Bilali har fått et bra nettverk av folk i transportbransjen, som kommer for å få fikset småting. Foto: Catherine Kasimbazi
Bilali har fått et bra nettverk av folk i transportbransjen, som kommer for å få fikset småting.
Når Bilali ikke er på skolen eller reparer biler, hjelper han moren med å sy og brodere sengetøy og duker i den lille bedriften hun har startet med støtte fra SOS-barnebyer.
Småsøsknene jobber aktivt med skolen, og Bilali oppmuntrer dem til å fortsette.

Livet ble drastisk endret

Bilali oppmuntrer søsknene til å satse på skolearbeidet. Men om de ikke er så skoleflinke, har Bilali også tydelig vist at det finnes andre muligheter.

Tatu kan også takke SOS-barnebyer for at hun nå kan forsørge familien. Hun fikk blant annet opplæring i søm, brodering og enkel forretningsdrift. Tatu startet opp en liten bedrift, og hun hadde etter hvert så stor og stabil inntekt at hun kunne dekke barnas grunnleggende behov. - Livet mitt ble drastisk endret da vi ble med i familieprogrammet. Jeg kan sørge for næringsrik mat til barna, skolegang og helsehjelp hvis de blir syke. Det føles bra, sier Tatu.

Derfor er arbeid avgjørende

Muligheten og evnen til å skaffe seg arbeid er en av de viktigste faktorene for at unge skal lykkes videre i livet. Evnen til å forsørge seg selv og familien er avgjørende for at fremtidige generasjoner skal kunne bidra til samfunnet og i mange tilfeller også muligheten til å bestemme over sitt eget liv.

I SOS-barnebyers programmer står alltid det enkelte barnet i fokus. På den måten legges det til rette for ønskene og mulighetene til hvert enkelt barn og ungdom. Barn som har fått en litt lei start på livet, ofte bli stigmatisert og møter store utfordringer når de skal inn i arbeidslivet. Mange steder i verden er det høy arbeidsledighet og få jobbmuligheter. Derfor er det avgjørende at ungdom før støtte og muligheten til å ta utdanning og kurs som faktisk gir inntektsskapende arbeid.

Reddet av yrkesopplæring

Chifundo (22) er den eldste i en søskenflokk på sju. Han vokste opp i Ngabu i Malawi med en ufaglært far som hver dag måtte ut å lete etter dårlig betalte småjobber. Yrkesopplæringen ble hans redning.

– Det var veldig vanskelig for faren min å klare å tjene nok penger til å dekke selv de aller enkleste behovene til familien, som mat på bordet og klær, minnes Chifundo.

- Jeg vet at familien ser på meg som en som får ting til å skje, og de setter stor pris på det jeg gjør, sier Chifundu. Foto: SOS-barnebyer

- Jeg vet at familien ser på meg som en som får ting til å skje, og de setter stor pris på det jeg gjør, sier Chifundu.

Sveisekurs

Han var 17 år i 2012 da SOS-familieprogrammet ble etablert i Ngabu. Programmet støttet familien med ulike tiltak, et av de viktigste var å sørge for yrkesopplæring til Chifundo. Han gikk på kurs i sveising og fikk utstyr og hjelp til å starte en liten bedrift. Han begynte med små rørleggeroppdrag og produserer nå dør- og vinduskarmer, hakker og stenger i stål.

Mat til alle tross økte priser

Malawi er blant landene i Afrika sør for Sahara som er hardt rammet av tørke. Myndighetene har erklært naturkatastrofe og landet er i stor grad avhengig av å importere mat, noe som har ført til økning i matvareprisene. Til tross for dette klarer nå Chifundo å sørge for at familien har bedre og mer stabil tilgang til mat. - Jeg har et lokale hvor jeg produsere og selger varene mine. Jeg tjener nok til at jeg kan bidra til at familien min har mat og andre ting vi trenger.

- Nå spiser vi tre måltider om dagen. Det gjorde vi aldri tidligere.

Chifundo

Vilje til å klare det

Aaron Ntakati, som er koordinator i familieprogrammet og har jobbet tett med familien, berømmer innsatsen. - Familien har på kort tid hatt stort utbytte av familieprogrammets tiltak. Det er fordi de har ønsket å snu den vanskelige situasjonen og jobbet hardt for å få det til. Og det ser vi ofte i familieprogrammet – de familiene som selv ønsker å endre situasjonen, står på for å gjøre det beste ut av de mulighetene som finnes. Chifundo er et strålende eksempel så måte, sier Ntakati.