En alenemors kamp for å holde sønnene fra gata
Etalem strever med å holde tilbake tårene når hun snakker om sønnene sine på sju og fem år.
Etalem (35) ble alenemor da mannen forlot henne mens hun gikk gravid med yngstemann. Hun og sønnene bor i Autobesteira-slummen i Addis Abeba, Etiopias hovedstad. Hjemmet deres er et skur laget av bølgeblikkplater som de deler det med en annen familie. Etlaem og sønnene har ett lite rom, der de oppbevarer alt de eier. Matlaging, klesvask og dusjing gjøres på gata med innsyn fra hele nabolaget.
– De har aldri fått et balansert kosthold, men jeg får ikke gjort noe med det, sier Etlaem og ser ned.
Hun gjør sitt beste for å være en god mor. Hun strever med å få jobbet nok til å få dekket de grunnleggende behovene og samtidig strekke til hjemme. Selv vokste hun opp uten foreldre, og har ingen familie som kan stille opp. Hun vil ikke la barna være uten tilsyn, men for å dekke husleie og mat, må hun forlate guttene for å jobbe. Det er en kabal som er vanskelig å løse for en alenemor.
Se filmen der Etalem forteller:
Fattigdom fører til flere barn havner på gata
Fattigdom er en av hovedgrunnene til at familier oppløses og en av de vanligste årsakene til at barn havner på gata. Dette er tilfellet for over 150 000 barn i Etiopia og antallet vil sannsynligvis øke på grunn av pågående sivil uro, fattigdom og tørke over hele landet.
– Barn som har begge foreldrene sine, blir passet på av mor mens far er på jobb. Det bor en annen alenemor her, og ungen hennes tilbringer dagene på gata, sier Etalem.
80 prosent av Addis Abebas innbyggere på fem millioner bor i byens slumområder. Boforholdene preges av dårlig infrastruktur, ingen eiendomsrett, ingen kloakk og ingen strøm. Som mange andre bor Etalem trangt i et utrygt nabolag. Men, husleien er høy og det er dette hun og mange andre har råd til.
– Husleien er det vanskeligste for meg. Om morgenen selger jeg stearinlys, på ettermiddagen jobber jeg hjemme hos folk og tar de arbeidsoppgavene jeg kan få, forteller Etalem.
Hver gang guttene hadde fri fra skolen og Etalem måtte ut for å jobbe, ble de utsatt for fæle ting mens hun var på jobb.
– Folk pleide å slå dem, stigmatisere dem, sende dem av sted for å kjøpe sigaretter, fortsetter hun.
Etalems historie er ikke unik i dette området. De økonomiske utfordringene til familiene her er enorme, så vi ser at flere og flere barn kommer til Addis gater på grunn av fattigdom. For å hjelpe disse barna og holde dem borte fra gatene, må vi også tenke på foreldrene og inkludere dem i løsningene.
Marsewal Biresaw, familierådgiver i SOS-barnebyer
Barn som lever på gata er spesielt utsatt for fysiske og seksuelle overgrep, trakassering, menneskehandel og helseproblemer som kan forebygges. De blir sosialt avvist, sett ned på av samfunnet og fratatt grunnleggende behov. Som en konsekvens bruker de fleste av dem alkohol og narkotiske stoffer for å håndtere påkjenningene og diskrimineringene de møter på daglig basis.
Etalem og guttene er en av mange
Familierådgiver Marsewal Biresaw jobber tett med barna som lever på gatene i Addis Abeba. Hun understreker betydningen av å finne varige samfunnsbaserte løsninger og prosesser som ikke bare inkluderer barn og unge, men også deres familier.
– Etalems historie er ikke unik i dette området. De økonomiske utfordringene til familiene her er enorme, så vi ser at flere og flere barn kommer til Addis gater på grunn av fattigdom. For å hjelpe disse barna og holde dem borte fra gatene, må vi også tenke på foreldrene og inkludere dem i løsningene, påpeker Biresaw.
Etalem fant støtte gjennom prosjektene til SOS-barnebyer i Addis Abeba. Nå når guttene har fri fra skolen er de på et av SOS-barnebyers fritidssentre for barn. Der kan de leke, lære og delta på ulike fritidsaktiviteter sammen med andre barn i lignende situasjon.
– Nå når jeg kan sende dem til fritidssenteret, har de noen som passer på dem når de har skolefri og jeg jobber. De får næringsrik mat og de har fått klær og sko. Jeg bekymrer meg mindre nå. Både jeg og guttene mine er lettere til sinns, Etalem smiler.
Fra håpløs til håpefull
Ikke bare har det vært en god praktisk løsning for familien. Guttene har ofte blitt møtt med spørsmål om hvorfor de er alene og hvor faren deres er. På fritidssenteret slipper de unna såre kommentarer og spørsmål om faren. Og kan heller bruke tiden på å være barn og leke og lære.
Etalem fikk også støtten hun trengte, økonomisk og psykologisk. Hun har fått arbeidstrening og foreldreopplæring. Med denne kunnskapen vil hun både kunne forsørge familien fremover og gi sønnene omsorgen og oppfølgingen de trenger. Fortsatt bruker Etalem fritidssenteret jevnlig for å snakke med familierådgiverne, og få råd og veiledning.
Etalem fikk også støtten hun trengte, økonomisk og psykologisk. Hun har fått arbeidstrening og foreldreopplæring. Med denne kunnskapen vil hun både kunne forsørge familien fremover og gi sønnene omsorgen og oppfølgingen de trenger. Fortsatt bruker Etalem fritidssenteret jevnlig for å snakke med familierådgiverne, og få råd og veiledning.
– SOS-barnebyers fritidssenter har betydd mye for meg på mange måter. Det har fått meg til å tenke annerledes og styrket min evne til å ta vare på barna mine. De er lykkeligere og har lært mye. Det har gitt meg krefter til å gi guttene mine håp, og det gir meg håp, avslutter Etalem.
Slik jobber SOS-barnebyer med barn som lever på gata:
- Oppsøkende tjenester rettet mot barn og unge som lever på gata, eller står i fare for å havne der, inkludert opplysningsarbeid om barnas rettigheter.
- Sporing av barnas familier og gjenforening med familiene når det er til barnets beste.
- Sørge for arbeidstrening og hjelp til å komme i jobb for å bedre familiens økonomiske situasjon
Foreldreveiledning og rådgivning. - Døgn- eller dagsentre hvor barna får husly, mat, klær, kurs i livsmestring og tilbud om psykososial støtte og terapi.
- Støtte og til barn og unge om utdanning eller yrkesopplæring.