Fadderskap med ny mening 

Elisabet Kvinnesland har vært barnefadder i SOS-barnebyer i nesten 30 år, men synes nå det kjennes feil å støtte et enkelt barn. For henne var det enkelt å si ja, til et fadderskap hvor pengene ikke er bundet, men går dit de trengs mest.

En mor fra Niger og barna hennes sitter inne i ei hytte laget av strå. Hun leker med det minste barnet, en av sønnene sitter på ei plastkanne og drikker av en grønn kopp. Foto Vincent Tremeau

– Da vi fikk vårt første barn, hadde jeg veldig lyst til å vise at vi hjalp noen andre barn som ikke hadde det like godt som ham. Å ha et dedikert fadderbarn, det ble riktig for oss den gangen, forteller Kvinnesland på telefon fra Stavanger. 

– Vi fikk jevnlige oppdateringer, som når han skulle begynne på skolen, hva de lærte og utviklingen i barne- og ungdomsårene. Dette var det viktigste, bildet og at vi fikk historier om barnet og noen tegninger. Ungene våre syntes det var spennende i begynnelsen, men jo eldre de ble desto mindre brydde de seg. 

Jeg mener dette er mer bærekraftig. Er det krise i Sudan, så kan dere bruke pengene der. Velger jeg å støtte noen, har jeg gitt dere den tilliten. 

Elisabet Kvinnesland

Helheten 

Etter hvert som ungene vokste, vokste også fadderbarna. Kvinnesland fikk stadig nye barn og mer informasjon, men tilknytningen var ikke lenger like stor. 

– Jeg tenkte på at dette måtte kreve mye administrasjon. Vil gjerne støtte arbeidet deres, men det viktigste for meg er at dere bruker pengene der de trengs mest. 

Elisabeth Kvinnesland, med langt, bølgete, blondt hår, hvit strikkelue og lyst skjerf er fadder i SOS-barnebyer. Hun står på ei strand, i bakgrunnen ser vi havet og høye snødekte fjell. Foto Privat
Vil gjerne støtte arbeidet deres, men det viktigste for meg er at dere bruker pengene der de trengs mest, Elisabeth Kvinnesland, SOS-fadder.

SOS-barnebyer har nå lagt nytt innhold i fadderbegrepet, og Kvinnesland er i dag det som heter «SOS-fadder». Da bidrar hun til helheten i arbeid vårt – det kan være vannprosjekter i Somalia, prosjekter for å få barn ut av barnearbeid i Ghana, eller å ta vare på barn som har blitt alene etter den massive krigføringen i Gaza. Felles for alt arbeidet er at det fortsatt handler om tiltak som sørger for at flere barn skal kunne vokse opp i en familie, og aller helst sin egen. 

– Jeg mener dette er mer bærekraftig. Er det krise i Sudan, så kan dere bruke pengene der. Velger jeg å støtte noen, har jeg gitt dere den tilliten, mener Kvinnesland. 

Egentlig ren godhet 

Et annet viktig aspekt ved utfasingen av barnefadderskap, er økt bevissthet om personvern og strengere lovgivning. I SOS-barnebyer har vi erkjent at det ikke er riktig at bilder og personopplysninger om barn i våre programmer spres utenfor vår kontroll. Barn som har vokst opp i barnebyene våre har også uttrykt at de ikke ønsker merkelappen «SOS-barn». Det kan ha handlet om brevveksling og bilder, eller det å være et SOS-ansikt utad til verden.  

– Jeg tenker at det bare skulle mangle at vi bidrar, vi som er så privilegerte. Oppfordrer alle til å tenke over dette, og velge bærekraftig støtte som går dit behovet til enhver tid er størst. 

Fra barnefadder til SOS-fadder: 

  • Endringene i fadderordningen vil skje gradvis og du vil motta informasjon før vi endrer ditt fadderskap.  
  • Når fadderskapet ditt er endret vil du ikke lenger få brev direkte fra barnebyen, men vi vil sende deg jevnlige oppdateringer, historier og nyheter om det viktige arbeidet du er med på støtte, og hvilken betydning det har for barna.  
  • Som SOS-fadder vil du fremdeles bidra med et fast beløp som er like viktig for å sikre flere barn en trygg og stabil oppvekst.