Gaza: Apokalyptisk og et levende mareritt
Krigen i Gaza har blitt beskrevet som den verste i nyere tid. Ved utgangen av 2023 var store deler av det tett befolkede området lagt i ruiner, og antall drepte barn høyere enn det samlede tallet for alle kriger i verden de tre siste årene.
SOS-barnebyer har vært til stede i de palestinske områdene siden 1968, og har tiltak for barn og familier på i Gaza og på Vestbredden. Etter at krigen brøt ut satte SOS-barnebyer i landet umiddelbart i gang med nødhjelpsarbeidet, og har gjort det de kan for å beskytte barn, hjelpe internt fordrevne og sørge for at familier får tilgang på det de trenger for å overleve.
Full blokade
9. oktober innførte Israel en full blokade av Gaza, og stengte all tilførsel av elektrisitet, mat og drivstoff. Den første meldingen fra SOS-barnebyer i Palestina gikk ut på at de foreløpig hadde nok mat, vann og drivstoff til generatoren i SOS-barnebyen i Rafah.
Felles appell
SOS-barnebyer internasjonalt var raskt ute og ba om umiddelbar nedtrapping av konflikten og våpenhvile. I tillegg at partene prioriterte beskyttelse av barn, og at menneskerettighetene ble overholdt. 19. oktober kom SOS-barnebyer i Palestina og Israel med en felles nødhjelpsappell, for å sikre mat, vann og husly, omsorg og beskyttelse, skolegang og tilgang til fysisk og psykisk helsehjelp for barn og familier rammet av krig og konflikt i Gaza, Israel og på Vestbredden.
Barn uten omsorgspersoner
14. november var halvparten av befolkningen i Gaza internt fordrevne. Over 4 500 barn var drept og 1 700 savnet. I tillegg hadde mange barn mistet foreldrene sine og tallet på barn uten omsorgspersoner vokste. SOS-barnebyer fortsatte arbeidet med å sikre familier mulighet til å handle mat, vann, medisiner og andre basisvarer, og jobbet sammen med andre organisasjoner for å finne løsninger for de barna som hadde mistet hele familien sin og nå sto uten omsorgspersoner.
31. desember hadde dødstallene i Gaza kommet opp i over 21 800.
Stor og viktig giverglede i Norge
I løpet av de tre siste månedene i 2023 samlet SOS-barnebyer i Norge inn 4,5 millioner kroner fra private og næringsliv til nødhjelpsarbeidet i Gaza. Behovet for hjelp er ufattelig stort, og det vil vedvare også etter at denne krigen er over. Våre kollegaer i SOS-barnebyer i Palestina vil fortsatt være der da og fortsette det viktige arbeidet for de barna og familiene vi er til for.
SOS-barnebyer har vært til stede i Palestina siden 1968. Vi jobber for at familier selv skal klare å ta vare på barna sine, og samarbeider også med lokale aktører for å nå flest mulig. I tillegg har vi to barnebyer, i Bethlehem og Rafah, der barna vokser opp med god omsorg i SOS-fosterfamilier. Vi har også gitt nødhjelp til barn og familier når det har vært nødvendig.
SOS-barnebyer har jobbet i Israel siden 1977 og gir familiebasert omsorg til barn som enten har mistet foreldrene sine, eller ikke har noen omsorgspersoner som kan ta vare på dem. Vi jobber også forebyggende i lokalsamfunnene slik at barna fortsatt kan vokse opp i egen familie, og støtter unge voksne slik at de kan klare seg selv.
Slik jobber vi med nødhjelp:
Vår førsteprioritet under krig, konfliktsituasjoner og katastrofer er å beskytte og ta vare på barna. Vår unike tilstedeværelse med over 2 300 programmer verden over, med lokalt ansatte gjør at vi har nødvendig kjennskap, kompetanse og eksisterende infrastruktur til å nå ut med nødhjelp raskt og effektivt til de som trenger det aller mest.
- Vi tar vare på barna som enten har mistet foreldrene eller har kommet bort fra dem i den kaotiske situasjonen.
- Vi gir nødvendig støtte, beskyttelse og nødhjelp til de mest berørte familiene for å sikre at foreldrene fortsatt kan ta vare på barna sine.
- Barn og unge som har opplevd krig, død og lemlestelse på nært hold må få hjelp raskt for å bearbeide traumene. I våre nødhjelpsteam er det profesjonelle medarbeidere som kan gi psykisk helsehjelp.
- Mange barn og unge som flykter mister skolegang og muligheter til utvikling. Vi gir midlertidige skoletilbud, i tillegg tilrettelegger for at de kan følge undervisning digitalt.
- Vi styrker kapasiteten til lokale partnere som jobber i områder der vi ikke er, slik at de klarer å møte behovene til barna og familiene.
Millioner av barn og unge ble berørt av krig og konflikt i 2023:
- Over seks millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden krigen eskalerte, de fleste av dem kvinner og barn. 14,6 millioner mennesker, nesten 40 prosent av befolkningen, har behov for humanitær hjelp. 370 000 har mottatt akutt nødhjelp i Ukraina, av disse er 220 000 barn.
- Flere enn 80 millioner mennesker trengte humanitær bistand i 2023 i Øst-Afrika, Sør-Sudan og Sudan i 2023. Der er den en sammensatt nødhjelpssituasjon med væpnet konflikt, vedvarende klimakriser, internt fordrevne og flyktninger. SOS-barnebyer investerte over 70 millioner kroner i humanitær bistand for å møte behovene i fem land i Øst-Afrika-regionen: Etiopia, Somalia, Somaliland, Kenya og Sudan.