Kunstterapi hjelper barna fra Gaza med å bearbeide traumer

SOS-barnebyer gir psykologisk støtte til barna som ble evakuert fra Gaza til Betlehem, hvor kunstterapi spiller en sentral rolle i behandlingen.

Ei jente med lilla mønstrete genser lager en figur av leire. Foto Lama Qattush

De 68 barna, som tidligere bodde i SOS-barnebyen i Rafah, ble evakuert til barnebyen i Betlehem i mars. Mange av barna uttrykker stor frykt og uro, og den vanligste bekymringen de deler med sosialarbeidere er spørsmålene:  

«Vil vi våkne i morgen? Når er det vår tur til å dø?» 

Dette viser den konstante redselen de har levd med og som fortsatt sitter i dem. 

Alle barn trenger forskjellig oppfølging

Barnepsykolog Mutaz og sosialarbeider Eslam jobber med barnas mentale helse gjennom aktiviteter som tegning og modellering med leire. Kunstterapi gir barna mulighet til å uttrykke sine indre følelser på en trygg måte uten frykt eller nøling. Tegningene er spesielt verdifulle, da de kan gi innsikt i barnas psykiske tilstand, som terapeutene bruker når de setter sammen individuelle behandlingsløp for hvert barn. 

Utløp for frykt og uro

I Rafah var barna preget av frykt, uro, aggresjon og sengevæting, men etter å ha kommet til Betlehem har mange av dem begynt å finne roen. Noen viser fortsatt tegn til aggresjon, men de har begynt å bearbeide traumene og stresset de har opplevd. 

En viktig del av terapien er at barna får presentere tegningene sine for de andre. Dette hjelper dem å lære å uttrykke følelsene sine for andre. På kort og lang sikt er målet at alle barna skal ha det bra psykisk, slik at de kan fungere normalt sosialt og samhandle med andre barn uten problemer. 

I tillegg til å jobbe med barna, veileder de også foreldrene for å identifisere akutte behov, både medisinske og psykiske.

Mutaz og Eslam sier de allerede ser synlige forbedringer. Barna viser mer stabilitet, trygghet, sosial integrering og optimisme for fremtiden. Det å begynne på skolen igjen har også hatt en positiv innvirkning. Gjennom gruppesamlinger og sosiale aktiviteter har de også begynt å knytte bånd til andre barn. Terapeutene ser dette som et tegn på at evakueringen har hatt en svært positiv innvirkning på barnas psykiske helse. 

Se filmen som viser hvordan barna får oppfølging for å bearbeide traumer og vonde opplevelsene:

Les flere historier fra Palestina