Gå til hovedinnhold

Mental helsehjelp til barn på flukt i Burkina Faso

Nesten to millioner mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine i Burkina Faso etter sju år med væpnet konflikt. Primært er de internt fordrevne i eget land. Over halvparten av flyktningene er barn.

20. desember 2022

18 år gamle Ali og hans familie er blant dem. Han ble tvunget til å flykte sammen med familien sin fra landsbyen Dablo, nord i landet, etter at den ble stormet av menn med våpen.

Det var en solfylt ettermiddag at livet endret seg totalt. Ali og søskenbarnet Karim var ute og passet på familiens husdyr, sånn som de pleide å gjøre når det var regnsesong.  

Plutselig ble de overrumplet av en stor gruppe bevæpna menn på motorsykler som kjørte i raskt tempo mot landsbyen deres. Guttene løp av gårde, og da trakk mennene våpen og skjøt etter dem. Karim ble truffet og drept. Karim var Alis beste venn. Å se han bli skutt og drept rett foran øynene sine, har vært for mye å bære. 

– Karim og Ali var uadskillelige. De fortalte hverandre alt. De gikk på turer sammen og fant alltid på mye gøy, forteller Issouf, Alis pappa. 

– Etter at dette skjedde, har livet til sønnen min endra seg totalt. Han sluttet å snakke. Han kunne gråte hele dagen og spiser nesten ingenting. Hver minste ting gjorde ham skremt. 

Ali er en av mange tusen mennesker i Burkina Faso som har vært vitne til vold og drap, og som har vært nødt til å flykte fra hjemme sitt. Internt fordrevne barn og ungdommer er de mest utsatte i konflikten. Mange står i fare for å bli separert fra familien sin. De dropper ut av skolen og kjemper med traumer og psykiske utfordringer. 

Mor i lilla sjal sitter ved siden av datteren sin. Begge ser alvorlige ut. Illustrasjonsfoto: Jessica Tradati
Daniel Ouédraogo , psykolog, ser med bekymring på økningen i antallet barn og unge som strever med traumer etter flukt og vold. Illustrasjonsfoto

Overvinner traumer  

I januar 2022 lanserte SOS-barnebyer et prosjekt som støtter internt fordrevne flyktninger i Kaya, nord i Burkina Faso. Her får barn og ungdommer som Ali hjelp med skole og utdanning, men først og fremst mental helsehjelp.  

Daniel Ouédraogo er Alis terapeut og psykolog. Han ser med bekymring på økningen i antallet barn og unge som strever med traumer etter flukt og vold. Det er store utfordringer med å nå frem med en omfattende og effektiv nødhjelpsrespons i Burkina Faso på grunn av en krevende sikkerhetssituasjon. Det gjør at antallet hjelpearbeidere ikke står i stil med behovet. 

– Det de opplever er helt uforenelig med deres unge alder. De trenger personlig og tilpasset hjelp for å kunne komme seg igjen, mener Ouédraogo. 

Dersom barn og unge som utsettes for vold ikke får tilstrekkelig støtte, har de større sannsynlighet for å utvikle posttraumatiske stresslidelser (PTSD). Det kan gi krevende symptomer og et tungt og vanskelig liv.  

– Det er vitenskapelig dokumentert at dersom psykologisk støtte gis på et tidlig stadium, kan det forhindre PTSD. Ikke minst kan det bidra til å gjenopprette en følelse av trygghet, gjenoppbygge selvtillit, gjenopprette kontakt med følelser og redusere ubehagelige følelser. 

Håp 

Til tross for utfordringene har Daniel Ouédraogo store forhåpninger for Alis fremtid. Terapien som de startet tidligere i år bærer frukter, og Ali har nå begynt å snakke igjen. 

– Helsen hans har blitt mye bedre og han får stadig mer glede av livet igjen. Det krever mye tålmodighet. Nå snakker han og deltar aktivt i gruppediskusjoner hjemme om kvelden, sier Ouédraogo.

Ved siden av den psykologiske støtten, skal Ali også snart i gang med yrkesopplæring for å orientere ham mot jobbmuligheter. Også Alis mamma får hjelp til å starte med inntektsgenererende aktiviteter. Selv gjenvinner Ali stadig mer selvtillit og har klare tanker om hva han ønsker seg for fremtida:  

– Jeg vil bli en stor saueoppdretter og ha den største flokken i landsbyen min, sier han. 

Les mer om hvordan SOS-barnebyer jobber med mentale helseutfordringer.