Gå til hovedinnhold

Myndighetene ba om hjelp til å forvandle det farlige området

Få våget seg inn i området uten å være bevæpnet. Som en siste utvei henvendte myndighetene seg til SOS-barnebyer. Syv år etter er barna på skolen – og området ikke til å kjenne igjen.

22. februar 2018

 Tekst: Helene Murdoch, foto: Sara Kollberg

Radjivi har fått tilbake familien sin – og troen på fremtiden. Foto: Sara Kollberg

- Jeg vil bli strafferettsadvokat! sier Radjivi (18) optimistisk.

Fire år gammel ble hun plassert på et britisk nonnekloster fordi foreldrene satt i fengsel. For ikke lenge siden, da moren slapp ut, ble familien gjenforent. Nå venter de på et nytt hus i samarbeid med SOS-barnebyer.

Vold og narkotika

Det var i 2010 myndighetene i Moneragala, sentralt på Sri Lanka, tok kontakt med SOS-barnebyer for hjelp. På den tiden var den okkuperte kirkegården regnet som et farlig område. Foreldre livnærte seg på våpen- og narkotikahandel, mens barna ofte fungerte som kurerer. Husene besto av små skur.

- I begynnelsen hadde vi alltid politieskorte når vi gikk inn, sier Ishan Ka, koordinator for SOS-barnebyers familieprogram i området.

I dag er situasjonen en annen. Samarbeid og målrettet innsats har endret hverdagen for rundt 300 barn.

Barna tilbake på skolen

- Det første vi gjorde, var å etablere et sosialsenter. Det fungerte som et nav for arbeidet vårt med familiene. Herfra delte vi ut mat og skolemateriell, og vi ledet arbeidet med å bygge hus. Barn fikk støtteundervisning og vi sørget for at de skrev seg inn på skolen, sier Ka.

I tillegg til å samarbeide med skolene og myndighetene, hjalp SOS-barnebyer foreldre med å få kontakt med bankene, slik at de kunne få mikrolån. Dermed fikk de starte egen virksomhet, blant annet små butikker og verksteder. I dag er resultatene gode, og Radjivi er ikke den eneste som kjenner at fremtiden er blitt lysere.

Les mer om hvordan et godt samarbeid mellom skole, foreldre, myndigheter, SOS-barnebyer og templer har endret fremtidsmulighetene til de mest utsatte barna på Sri Lanka.

Denne saken er hentet fra SOS-magasinet. Du finner flere saker her.