2024 var et år preget av krig og konflikt, og hvert femte barn i verden har nå en hverdag sterkt preget av krigshandlinger, voldelige konflikter eller lever på flukt. Klimaendringer og en utfordrende verdensøkonomi kommer i tillegg.
Arbeidet vårt har aldri vært viktigere. Takket være støtten fra dere givere har vi kunnet gjøre en betydelig forskjell i livet til barn og unge som trenger det aller mest. Dette gir dem håp for fremtiden.
Krig og konflikt
Ukraina: SOS-barnebyer kombinerer nødhjelp med langsiktig arbeid for å styrke familier og lokalsamfunn. 426 000 barn og voksne har fått støtte og oppfølging siden krigen startet.
Gaza: SOS-barnebyer har støttet 10 267 barn og voksne med kontanter, gitt 2 156 psykisk helsehjelp, traumebehandling og psykososial støtte, tatt hånd om 54 barn som har mistet eller kommet bort fra familien sin og sørget for husly til 227 barn og voksne.
Sudan: Med 11,5 millioner mennesker på flukt fra krigshandlinger i Sudan, skalerer SOS-barnebyer i nabolandet Tsjad opp livsviktig nødhjelp for kvinner og barn som kommer over grensen. Over 22 000 barn har til nå brukt en av SOS-barnebyers fem trygghetssoner.
Klimaendringer
Vi jobber blant annet forebyggende, slik at familier som bor i utsatte områder kan klare seg bedre på egenhånd hvis en krise eller katastrofe inntreffer. Opplæring i landbruksteknikker og nye dyrkingsmetoder som sikrer bedre og mer stabile avlinger, er en viktig del av dette arbeidet.
Barn på gata
Fattigdom er den aller, aller viktigste årsaken til at barn ender på gata. SOS-barnebyer styrker familienes kapasitet, hjelpe dem med å finne arbeid og sikre grunnleggende behov, slik at de klarer å ta vare på barna sine. Gjennom arbeidet vårt for barn som lever på gata har 2 600 barn og unge fått skolegang, og 2000 barn har kunnet flytte hjem til familien sin.
I Rwanda samarbeider SOS-barnebyer med myndighetene. Transittsentre fungerer som et midlertidig overnattingssted. Her identifiseres barn, og de yngste under 12 år får SOS-barnebyer ansvaret for. Barna som sårt trenger omsorg, et sted å vaske seg, faste måltider og en trygg seng å sove i.
I Tanzania gjør ansatte på rehabiliteringssenteret alt de kan for at barna skal føle seg trygge, sett og akseptert. Når den tilliten er etablert, kan vi jobbe med hvem de er, hvor de kommer fra og spore opp eventuell familie. 331 barn er gjenforent med familiene sine.