— For ett år siden trodde vi at frontlinjen var stabilisert, men mange tusen bygninger er nå ødelagt i Kharkiv-regionen og må vi starte på nytt igjen, sier Serii Lukashov, leder i SOS-barnebyer i Ukraina. — Om enn ikke i så stor skala som rett etter krigsutbruddet.
— Myndighetene i området har bedt oss om hjelp. Vi har mobile team i Kharkiv som vi samarbeider med og har evakuert barna fra øst til vest i landet. Det er en kostbar aktivitet, fortsetter Lukashov.
200 barn er midlertidig innlosjert i fasilitetene til ulike sommerleirer, og i helseinstitusjoner. Det er ikke mulig for dem og familiene deres å returnere til hjembyene fordi alt er ødelagt. SOS-barnebyer Ukraina jobber derfor også for å integrere dem i trygge områder i vest.
I tillegg har de etablert tre barnevennlige sentre i Kharkiv, for å gi barn et pusterom fra krigen. Mange medarbeidere kjører dit på daglig basis og jobber.
SOS-barnebyer Ukraina
- Hittil i år har over 16 300 barn og familiene deres fått støtte gjennom nødhjelpsarbeidet i Ukraina.
- 6 400 har fått støtte og oppfølging gjennom sosialsentrene vi driver.
- 5 700 har fått oppfølging for å bearbeide traumatiske opplevelser.
Jobber for å øke antall fosterhjem
283 barn har fått et nytt hjem i en av SOS-barnebyers fosterfamilier, hittil i år. Det trengs mange flere, så opplæring av nye fosterforeldre er en viktig del av SOS-barnebyer Ukrainas arbeid.
Medarbeiderne våre blir påvirket mentalt. Mange er veldig slitne og orker ikke mer. De slutter.
Serhii Lukashov, leder i SOS-barnebyer i Ukraina
De jobber også jobber kontinuerlig med påvirkning av myndighetene, for å øke antall fosterfamilier, slik at barn som nå bor på store barnevernsinstitusjoner kan få omsorg i en familie i stedet. Blant annet blir det arrangert studieturer, slik at offentlig ansatte kan se og lære hvordan fosterhjemstilbud kan drives.
Manglende skoletilbud
Halvparten av barna i Ukraina er nå uten et tilfredsstillende skoletilbud. Mange må følge undervisningen digitalt og blir sittende alene hjemme, eller på offentlige steder der det er nettilgang. De mister både verdifull kunnskap, og det sosiale samværet som er avgjørende for at barn og unge skal ha det bra.
I Kharkiv, Izium og Vovchans er syv av åtte skoler ødelagt. SOS-barnebyer jobber der for å gi barna et skoletilbud.
Medarbeidere er slitne
— Medarbeiderne våre blir påvirket mentalt, sier Serhii Lukashov. — Mange er veldig slitne. Det er tøft både mentalt og fysisk, så vi følger dem opp og jobber med stressmestring. Men mange orker ikke mer. De slutter. Vi mister mange gode kollegaer, men jobber hardt for å lære opp nye.
—Men til tross for tøffe forhold fortsetter vi arbeidet for barna i Ukraina, avslutter Lukashov.