Barna har levd med krigen i 1000 dager

Krig, kulde og traumer: Etter snart 1000 dager med krig går ukrainske barn nok en gang en krevende vinter i møte. Kombinasjonen av værharde forhold, ødelagt infrastruktur og pågående krigshandlinger skaper en ekstremt vanskelig situasjon for barna.

En murvegg malt i det ukrainske flaggets farger, på en ledning henger en liten, rosa, barnesandal. Foto Katerina Ilievska

Mens krigen går inn i sitt tredje år, står ukrainske barn overfor en dyster vinter preget av kulde, frykt og tapte muligheter. To millioner hjem er skadet eller ødelagt av krigen og millioner av ukrainere er blitt fordrevet, både internt og som flyktninger.

Russlands strategiske angrep på Ukrainas energiinfrastruktur har før til alvorlige konsekvenser, spesielt når vinteren står for dør. Strømbrudd kan vare opptil 12 timer daglig i enkelte områder. Dette gjør det vanskelig å varme opp boliger når temperaturen ofte synker til under minus ti grader. Over 700 000 barn bor i skadede boliger med knuste vinduer, eller hull i vegger og tak. Med begrensede alternativer for oppvarming forverrer dette den humanitære krisen og øker risikoen for sykdom, nedkjøling og dødsfall, særlig blant de aller mest sårbare — barna.

Krigen frarøver også barna utviklingsmuligheter. Nesten 4 000 skoler er ødelagt eller skadet av bombing, og 40 prosent av barna mangler tilgang til regelmessig skolegang.

SOS-barnebyers innsats i Ukraina siden krigsutbruddet

SOS-barnebyer Ukraina har vært til stede i landet siden 2003. Da krigen brøt ut utvidet de virksomheten betydelig, og skalert opp arbeidet for å hjelpe barn og familier rammet av krigen.

Omfattende nødhjelpsarbeid

SOS-barnebyer i Ukraina har etablert åtte permanente kontorer og flere mobile helsesentre i Ukraina siden krigens start.

  • Evakuering av barn og familier fra konfliktområder.
  • Utdeling av mat, vann, medisiner og andre nødvendige forsyninger.
  • Psykologisk førstehjelp og traumebehandling.
  • Midlertidige omsorgstilbud for barn separert fra sine familier.
  • Fosterfamilier for barna som er helt alene.
  • Familiegjenforening når mulig og trygt.
  • Alternative utdanningstilbud og skolemateriell for å sikre fortsatt skolegang.

Tilpasning under krevende forhold

SOS-barnebyer Ukraina har måttet tilpasse seg raskt under ekstremt krevende omstendigheter, der 60 prosent av medarbeiderne selv er flyktninger.

Jeg er veldig imponert over alle de lokale og personlige initiativene, og hva medarbeiderne våre har fått til.

Serhii Lukashov, nasjonaldirektør for SOS-barnebyer Ukraina

Langsiktig støtte og samarbeid

SOS-barnebyer i Ukraina samarbeider tett med lokale myndigheter og andre organisasjoner for å nå ut til flest mulig. De har også etablert sosialsentre for internt fordrevne som tilbyr trygge områder for barn, aktivitetstilbud, psykologhjelp og oppfølging og støtte til foreldre.

En av SOS-barnebyers medarbeidere, med langt mørkt hår i hestehale, mørk genser med SOS-logo og jeans, hjelper to barn med å lime på fargerikt papir. Foto Katerina Ilievska
I SOS-barnebyers trygge områder tilrettelagt for barna, kan de leke og holde på med aktiviteter og få et avbrekk fra krigen.

Over 400 000 voksne, barn og unge har fått støtte, av disse er 122 000 under 17 år.

Evakuering fra kampsonene

SOS-barnebyer har bidratt til evakuering av barn som er alene og familier fra områder der kampene har vært mest intense.

Dette inkluderer:

  • Evakuering av barn som har blitt separert fra foreldrene sine i okkuperte områder.
  • Assistanse til å få evakuert barn som er alene fra de østlige delene av Ukraina.

Evakueringene har ofte vært svært krevende og kompliserte. For å nå barn i okkuperte områder må hjelperne reise gjennom flere land, inkludert Polen, de baltiske statene og Russland, før de kan krysse grensen til Ukraina. Ved grenseoverganger risikerer hjelperne å bli holdt tilbake i dagevis og utsatt for avhør, vold og trusler. SOS-barnebyer samarbeider tett med andre organisasjoner og myndigheter for å gjennomføre evakueringene.

Behovet for støtte er enormt

Til tross for de mange utfordringene, fortsetter SOS-barnebyer arbeidet for barna i Ukraina. Organisasjonen understreker at behovet for hjelp fortsatt er enormt, og at de vil trenge støtte i årene som kommer for å hjelpe barn og familier med å gjenoppbygge livene sine setter krigen.

Les mer om arbeidet i Ukraina