Etter en etterlengtet fredsavtale i Etiopia, kan vi endelig nå frem med nødhjelp til de mest berørte områdene i Tigray-provinsen. Der lider nesten en halv million barn av akutt underernæring.
I løpet av den to år lange borgerkrigen mellom Etiopias føderale regjering og Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), har det vært umulig å nå inn til områdene nord i landet utenfor regionhovedstaden Mekele. Den første rapporten fra forholdene i den krigsherjede regionen på over ett år, kom på sensommeren fra to franske journalister.
I kortdokumentaren fra ARTE beskrives umenneskelige forhold:
En elleve år gammel gutt som bare veier åtte kilo blir brakt til sykehuset Abi Addi i Tigray.
– Før kunne vi gitt ham medisiner og ernæring som ville hjulpet ham, men nå kan vi ikke gjøre noe. Vi tar imot dem her bare for å se dem dø, forteller legen Tsefaye, som driver sykehuset, til de franske journalistene.
Gjennom krigen har hele regionen manglet tilgang på mat, medisiner, humanitær hjelp og vært fullstendig avskåret fra kommunikasjon. Nå er SOS-barnebyers nødhjelpsapparat på plass i fire av de hardest rammede distriktene i Tigray-regionen.
En ny start
Ifølge FN trenger 9,4 millioner etiopiere, hovedsakelig i Tigray, humanitær hjelp. SOS-barnebyer samarbeider med Danish Emergency Relief Fund (DERF) for å gi livreddende hjelp til internt fordrevne og de mest utsatte og sårbare menneskene i konflikten. Først og fremst barn uten omsorg, men også gravide og ammende, alenemødre og mennesker med funksjonshemminger. Støtten er i form av mat, helsehjelp, sanitærutstyr og pengeoverføringer.
En av dem som har fått en ny start, er Emebet. Hun og familien opplevde at væpnede menn stormet huset hennes midt på natta. Alt de hadde, av mat, dyner, sengetøy og utstyr, blant annet mobiltelefoner, ble plyndret. Tilbake stod tre traumatisert barn og to foreldre uten inntekt.
– Det har påvirket meg og hele familien min veldig. Vi har vært deprimerte, og veldig redde og engstelige, sier hun.
Likevel valgte de å bli i huset sitt og i landsbyen Shewa Robit på grensen mot Amhara-regionen. Nå har Embet fått mulighet til å bli med i kontantoverføringsprogrammet til SOS-barnebyer og DERF, hvor hun i tre måneder mottar 76 dollar i måneden.
– Pengene har gjort det mulig for meg og familien å holde oss stabile. Jeg har fått opplæring og hjelp til å sette opp en virksomhet, finne ut hva det kan være lønnsomt å investere i og som kundene mine trenger, forteller hun.
Nå har hun startet sitt eget injera-bakeri hvor hun lager det klassiske bløte, flate brødet som er essensielt i et hvert etiopisk måltid. Etter freden kom tilbake, forsyner hun nå hele landsbyen med injera. I tillegg leverer hun også til spisesteder i byen og omsetningen øker. Igjen klarer Embet å brødfø familien sin.
Forme livet man ønsker seg
Med fred og et liv som sakte bygger seg opp igjen, følte Embet at det var riktig å følge en drøm hun har båret på lenge. Hun er mamma til tre gutter, men har også alltid ønsket seg en datter. Derfor adopterte hun en bare tre dager gammel baby som hadde mistet familien sin i borgerkrigen.
– Det er noe med å ha mulighet til å forme det livet man ønsker seg. Å kunne ta mine egne selvstendige valg for at jeg og familien min skal få det bedre. Jeg ønsker å tjene nok penger til å kjøpe madrasser, senger og sengetøy, alt vi mistet i huset, i tillegg til å drive mitt lille bakeri i en butikk i stedet for inne i huset mitt. Jeg håper freden vil vare. Da kan jeg gi barna mine en god fremtid.
Slik gir vi støtte til de berørte i Etiopia
- Ifølge FN er 2,5 millioner etiopiere internt fordrevet. 1,6 millioner barn trenger nødhjelp. 492 800 barn under fem år lider av akutt alvorlig underernæring.
- Vi gir livreddende hjelp i form av mat, helsehjelp, sanitærutstyr og kontantoverføringer.
- I samarbeid med Danish Emergency Relief Fund (DERF) gir vi også medisiner og utstyr til lokale helsesentre, og får overført de yngste underernærte barna og gravide og ammende kvinner i forsterkede matprogrammer.
- Hjelpearbeidet har nådd over en halv million mennesker i fire utsatte distrikter.