Gaza: Krigens realiteter

Krig rammer alltid barna hardest. De heldigste barna i Gaza har fremdeles en familie som kan ta vare på og beskytte dem. Men mangel på inntekt og mat, gjentatte masseforflytninger og nye angrep gjør det stadig vanskeligere for familier å klare seg.

En sosialarbeider fra SOS-barnebyer besøker en familie i teltleiren.

SOS-barnebyer har jobbet for barn og familier i Palestina i en årrekke. Før krigen fikk 150 familier i Gaza stabil inntekt fra 118 ulike småskala næringsvirksomheter støttet av SOS-barnebyer. Denne inntekten har de nå mistet.

Familier som har blitt internt fordrevet fra Gaza by, det nordlige Gaza og Rafah lever nå under ekstremt harde livsvilkår. De fleste familiene bor i telt eller teltlignende boliger, som mangler grunnleggende fasiliteter og på ingen måte er trygge og verdige boforhold.

– Vi finner mange barn og familier som ligger på gulvet i skolekorridorer eller på fortauer uten noe som helst av utstyr eller ekstra klær. De har bare de nå utslitte klærne de går i, forteller en sosialarbeider i SOS-barnebyer i Palestina. 

En sosialarbeider fra SOS-barnebyer besøker en familie i teltleiren.

Mange familier har fått utdelt kontanter. Flere har vært nødt til å bruke pengene til å flykte etter hvert som evakueringsordrene har kommet, andre på å skaffe barna det mest grunnleggende de trenger for å overleve.

Hjelpeorganisasjonen Anera i Gaza har opprettet flere kjøkken som koker store mengder mat til utdeling blant internt fordrevne. Mange barn og familier har lenge overlevd på disse måltidene, men det er ikke nok til å dekke barnas ernæringsbehov.

Siden krigen brøt ut har SOS-barnebyer i Palestina:

  • støttet 10 267 barn og voksne med kontanter
  • gitt 2 156 psykisk helsehjelp, traumebehandling og psykososial støtte
  • tatt hånd om 54 barn som har mistet eller kommet bort fra familien sin
  • sørget for husly til 227 barn og voksne.

En ansatt fra SOS-barnebyer snakker med en familie i flykningleir.

Les også

Behovet for hjelp i Gaza øker for hver dag