Gjennom 20 års samarbeid har Kongsberg Jazzfestival og de frivillige for SOS-barnebyer i Kongsberg engasjert hele lokalsamfunnet, for å gi håp og utviklingsmuligheter til tusenvis av barn i Malawi. Dette viser kraften i lokalt engasjement for globale utfordringer.
I 2004 ønsket ledelsen i Kongsberg Jazzfestival samarbeidspartnere for å gi noe tilbake til røttene til jazzmusikken. SOS-barnebyer kom på banen, og gjennom kreativitet, engasjement og fellesskap, jazzfestivalens nettverk og frivillig innsats ble Kongsberg Jazzhus åpnet i 2008, i SOS-barnebyen Blantyre, Malawi. Der får 10 barn en trygg og omsorgsfull oppvekst i en SOS-fosterfamilie. I tillegg har tusenvis av barn og unge fått støtte og utviklingsmuligheter gjennom SOS-barnebyers forebyggende arbeid i lokalsamfunnet.
— Få kunne ane at dette prosjektet skulle skape så store ringvirkninger da det ble startet på midten av 2000-tallet, sier festivalsjef i Kongsberg Jazzfestival, Ragnhild Menes. — Og vi ønsker å fortsatt være med på å løfte og synliggjøre SOS-barnebyers viktige arbeid.
Få kunne ane at dette prosjektet skulle skape så store ringvirkninger da det ble startet på midten av 2000-tallet.
Festivalsjef i Kongsberg Jazzfestival, Ragnhild Menes.
Sangskattekista: En million kroner i barnestemmer
Hvert år i uke 8 samles alle 5- og 6-åringer i Kongsberg til den årlige konserten Sangskattekista, i regi av Kulturskolen. Dette er et viktig bidrag for å skape oppmerksomhet og å samle inn penger til Kongsberg Jazzhus og SOS-barnebyers arbeid. Konsertene har snart samlet inn over 1 million kroner, og viser hvordan selv de minste kan bidra til stor endring.
— På Kongsberg vokser det opp en hel generasjon barn som vet at alle kan være med på å gjøre en forskjell.
Kristina Hesjedal Schnell, initiativtager og frivillige for SOS-barnebyer Kongsberg.
— På Kongsberg vokser det opp en hel generasjon barn som vet at alle kan være med på å gjøre en forskjell. Det å ha muligheten til å hjelpe er ikke en byrde – det gleder! Det er noe vi gjør sammen, understreker Kristina Hesjedal Schnell, initiativtager og frivillige for SOS-barnebyer Kongsberg.
Og Kristina er ikke alene. Det er en aktiv gruppe frivillige på Kongsberg som i fellesskap gjennomført mange aktiviteter de siste årene: kunstauksjon, gatemusikanter, flaskepanting, strikk for Malawi, maraton, markedsdager med aktiviteter, russens humanitære aksjon og Kongsbergbedriftenes gavefond, for å nevne noen.
Kristina Hesjedal Schnell, beskriver givergleden i byen som «helt unik»:
— Sangskattekista har vært bærebjelken i innsamlingen, men hele Kongsberg-samfunnet har bidratt gjennom ulike aktiviteter, og inkluderer: barn, unge, bedrifter, kulturliv, idrettslag, butikker, skisenter, skole og barnehage, politikere og frivillighetene.
En modell for fremtiden
Samarbeidet mellom Kongsberg Jazzfestival og SOS-barnebyer har ikke bare gitt hjelp til barn i Malawi, men også skapt engasjement og bevissthet blant barn og voksne i Kongsberg. Det er et strålende eksempel på hvordan kultur og frivillighet kan forenes for å skape varige, positive endringer både lokalt og globalt.
Ønsker du å støtte Kongsberg Jazzhus og barna i lokalsamfunnet i Blantyre? Vipps til nummer 24949.