Libanon: Barn hardt rammet 

De massive angrepene i Libanon har ført til traumatisering og fortvilelse blant barna. Ghada Hachem, leder for SOS-barnebyer i Libanon, sier: — Dette er den verste og mest uforutsigbare situasjonen vi har opplevd på flere år. Barna er i sjokk, redde og vet ikke hvordan de skal håndtere opplevelsene.

Mor med svare klær sitter på en veske med sønnen sin på fanget, han har mørkt, kort hår, gul genser og svart bukse. Ved siden av dem står det flere vannflasker og bager. Foto: Louai Beshara/AFP

Over 500 mennesker drept, av disse er 50 barn. Noen steder omkom hele familier da huset det bodde i ble totalt ødelagt. Nesten 2000 mennesker ble skadet, og over 500 000 er drevet på flukt og det hersker panikk i gatene.

Dette er den dødeligste dagen for Libanon siden krigen i 2006. 

Omfattende ødeleggelser og kaos 

Luftangrepene slo ned bredt i Sør-Libanon, og nådde også områder i Nord-Libanon og fjellene som tidligere ble ansett som trygge. Et tragisk trafikkaos fulgte, der familier på flukt satt fast i bilene sine i over 12 timer.

Mange av familiene som får støtte gjennom vårt forebyggende arbeid og ansatte er berørt av bombingen.

Ghada Hachem, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Libanon

Barnas sikkerhet og fremtid i fokus 

Ghada Hachem, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Libanon, rapporterer: — Mange av familiene som får støtte gjennom vårt forebyggende arbeid og ansatte er berørt av bombingen. 19 av familiene og ansatte i sør og i Bekaa-regionen har måttet flykte. De er fysisk uskadde, men absolutt ikke trygge. Våre sosialarbeidere gjør alt de er i stand til for å fortsatt kunne støtte familiene, som fra før levde i sårbare situasjoner.

Hachem, uttrykker også dyp bekymring for det kommende skoleåret. Med mange skoler som nå huser fordrevne familier, er situasjonen kritisk. — Vi er alvorlig bekymret for sikkerheten, utdanningen og velferden til barna i vår omsorg, så vel som alle andre barn i Libanon. Barndommen deres står på spill, og vi vil gjøre alt i vår makt for å beskytte og støtte dem gjennom denne krevende tiden. 

SOS-barnebyer: Støtte i krisen 

Alle barn og ansatte i barnebyene i Bhersaf og Kfarhay er i god behold.  I Kfarhay har også fordrevne ansatte og familiene deres søkt tilflukt, hvor de får både mat og støtte for å bearbeide de voldsomme opplevelsene.  

— Vi holder kontinuerlig kontakt med alle medarbeiderne våre, for å støtte de på best mulig måte under denne krisen. Vårt håp er at denne situasjonen snart vil løse seg og at freden kan gjenopprettes i Libanon. Våre tanker er hos barna og familiene, både for deres umiddelbare sikkerhet og for landets fremtid, avslutter Hachem.  

SOS-barnebyer gi håp og støtte til barna og unge som lever i krig og konflikt. Les mer om arbeidet vårt:

Gutt med mørkt kort hår turkis og svart jakke og svart bukse, sitter utenfor et telt og putter steiner på ei flaske. Foto: Katerina Ilievska

Barn i krig og konflikt

Krig og konflikt tar liv og tvinger barn og familier på flukt. Foreldre blir drept. Barn blir alene. På flukt. I overfylte flyktningleirer.