Marokko: En ny start etter katastrofen

Da Ibrahim* bare var sju måneder gammel, døde begge foreldrene i det ødeleggende Al Haouz-jordskjelvet. Naboene forsøkte å hjelpe, men med egne liv i ruiner etter katastrofen, klarte de ikke å gi ham den omsorgen han trengte.

En mor holder barnet sitt på armen

Det var da SOS-barnebyer i Marokko kom inn i bildet. Ibrahim fikk ikke bare tak over hodet, men også det aller viktigste – en familie.

Ibrahim ble tatt imot av Nawal, en omsorgsfull og erfaren fostermor som allerede tok seg av fem barn. I tillegg til omsorg i sin nye familie, sørger SOS-barnebyer også for at han opprettholder kontakt med sin biologiske tante og onkel. 

Barn alene i ruinene

Det kraftige jordskjelvet som rammet Marokko 8. september 2023, berørte minst 100 000 barn. Over 2 900 mennesker mistet livet og 5 500 ble skadet.

– Alt lå i ruiner. Veier var ødelagt, og mange barn var igjen alene blant restene av hus og bygninger, forteller Samya ElMousti, leder for SOS-barnebyer i Marokko.

Mange barn mistet foreldrene sine i skjelvet og trengte umiddelbar støtte. SOS-barnebyer i Marokko har gitt 120 barn midlertidige fosterfamilier, hvor de får kontinuerlig oppfølging og omsorg. Barn som Ibrahim, som trengte et varig hjem, ble plassert i fosterfamilier i SOS-barnebyen Ait Ourir. I tillegg til Ibrahim, fikk tre andre babyer og en 15-åring en ny familie der.

SOS-barnebyer i Marokko deler ut nødhjelp.

Hjelp til tusenvis

Våre ansatte i SOS-barnebyer i Marokko har ikke bare tatt vare på barn som mistet foreldrene sine, men også gitt humanitær hjelp – mat, vann, klær og medisinsk pleie – til over 36 000 mennesker etter jordskjelvet. I løpet av året har vi gjenoppbygget skoler, satt opp midlertidige klasserom og sørget for at barna kan fortsette utdanningen sin. Ansatte i SOS-barnebyer Marokko, har også reist ut til tusenvis av barn for å gi psykososial støtte og tilrettelagt for digitale læringstilbud.

*Navnet er endret for å beskytte privatlivet.

Nødhjelp

Vår førsteprioritet i humanitære kriser er å beskytte og ta vare på barna. Lokalt ansatte gjør at vi raskt kan igangsette nødhjelpstiltak.