Overskudd av kunstsalg til SOS-barnebyer 

Et mulig forsøk på telefonsvindel og to i overkant utadvendte kvinner, førte til salg av bilder til inntekt for SOS-barnebyer. 

May-Britt Kjeserud, kunstner, står og maler et bilde, hun har palett i hånda, og Hun har langt rødbrunt hår, og har på seg en stråhatt og gul kjole. Foto May-Britt Kjeserud/nettside

Du har kanskje aldri hørt navnet May-Britt Kjeserud, men sjansen for at du har sett bildene hennes er stor. Kunstneren som holder til i Drøbak har solgt nærmere to millioner bilder blant annet via Bohus og Skeidar, og pryder utallige hjem, bedrifter, hoteller og sykehus. Nå vil hun at overskuddet fra salget av hennes siste bilder skal gå til SOS-barnebyers arbeid for at barn skal få vokse opp i en trygg og stabil familie. Det hele startet med en telefonsvindel. 

Svindelforsøk 

– Jeg fikk en telefon fra en veldig hyggelig dame, og vi begynte umiddelbart å prate, forteller May-Britt Kjeserud.  
 
Damen hun snakket med var Rikke Solligard, programrådgiver i SOS-barnebyer. Praten gikk så livlig at det tok noen minutter før damene kom inn på hva som var grunnen til telefonsamtalen.  
 
– Rikke spurte meg så om hvorfor jeg hadde ringt henne. Jeg ble ganske paff og sa som sant var: Jeg har ikke ringt deg, det var jo du som ringte meg!  

Løsning ut av det blå 

Mest sannsynlig var de utsatt for telefonsvindlere av typen som «låner» nummeret til intetanende mobilkunder. Men til alt hell kunne ikke timingen vært bedre. 
 
– Jeg var akkurat da ganske lei og sliten. En gammel nakkeskade gjorde det vanskelig å male, og jeg var veldig usikker på hva jeg skulle gjøre med alle bildene jeg hadde stående. Men så, da jeg på tampen av samtalen spurte Rikke om hva hun jobbet med – og hun svarte SOS-barnebyer, var det som brikkene plutselig falt på plass.  
 
Hun bestemte seg for å gi overskuddet fra salget av et stort antall bilder til SOS-barnebyer. Se bildene her.

SOS-MBK - 014- 50x70 cm Reproduksjon på lerret av kunstneren May-Britt Kjeserud.
– I disse tider trenger vi noe som gir lys og varme, og jeg ser på dette som en stafett med kjærlighet og håp. Håpet er at mange vil være med, gi flammen videre og bidra til at flere barn får den hjelpen de trenger, sier May-Britt Kjeserud.

Lærte å bry seg 

May-Britt Kjeserud har hele livet vært opptatt av utenforskap og det å vise omsorg for andre. 
 
– Min mor har hatt enorm betydning for meg og hvordan jeg har blitt. Hun var et menneske som strålte av varme og medfølelse, og lærte meg mye om empati og det å gjøre noe for andre. Begge foreldrene mine var veldig flotte folk, men de var også veldig preget, jeg vil si skadet, av opplevelser som motstandsfolk under krigen. Det viser at krig ikke bare påfører dem som opplever den smerte. Mye av smerten, bitterheten og skadene går videre til neste generasjon, hvis det ikke finnes hjelp til å bearbeide dette. 

Flere som trenger hjelp 

Hjelp til å bearbeide traumatiske opplevelser er en viktig del av SOS-barnebyers nødhjelpsarbeid, i tillegg til støtte slik at familier kan klare å gi barna sine god omsorg. 
 
– En annen ting som er så bra med SOS-barnebyer er at dere jobber både i Gaza og i Israel. Barn som mangler omsorg og beskyttelse finnes i alle land. Og det har blitt verre etter pandemien. Jeg har sett det flere steder, hvordan det rett og slett er et større antall mennesker, barn og voksne, som lever på gata. Det er mange flere som sliter. Og det må vi gjøre noe med! Derfor gir jeg overskuddet av bildesalget til SOS-barnebyer. Jeg håper folk også vil se på det som en ekstra mulighet til å bidra. 

Barn skal ha omsorg 

Kjeserud har et særlig engasjement for barn og deres rett til å behov for trygghet og omsorg. 

– Jeg brenner for at barn ikke skal være i en situasjon hvor de må klare seg alene. Jeg mener vi må bruke mer penger på omsorg enn mye av det andre vi prioriterer å bruke penger på. Vi kan gjøre endringer, vi må bare aldri gi opp troen på at det kan bli bedre. Barn skal ha omsorg, en seng, mat og trygghet, helt til de blir mennesker som kan bygge gode samfunn, ta vare på jorda og hverandre, avslutter May-Britt Kjeserud.