SOS-barnebyer er engasjert i fire områder i Malawi: Blantyre, Ngabu, Lilongwe og Mzuzu. For tiden er det i Malawi 7 873 barn og unge som får støtte gjennom SOS-barnebyers ulike tiltak. Hovedmålgruppen er barn og unge uten familie eller som står i fare for å omsorg fra familien sin. Familier hvor eldre søsken, besteforeldre eller annen nær familie har forsørger- og omsorgsansvar, og familier hvor med barn eller voksne har nedsatt funksjonsevne, har særlig stor risiko for å bryte sammen, og er en viktig prioritet.
Overordnet mål for SOS-barnebyers program for å styrke familier i Malawi:
Å gi barn og unge uten foreldre eller som står i fare for å miste foreldrene sine like sjanser som andre barn til et godt liv. Familieprogrammet har i 2021 gjennomført aktiviteter innenfor fire områder:
Styrke familier for å gjøre dem bedre i stand til å gi omsorg og beskyttelse til barna sine (økonomi, god foreldreveiledning, helsehjelp, trygge boliger etc).
Opplæring om reproduktiv helse, rettigheter og tilgang til helsehjelp.
Samarbeid med myndighetene om å prioritere implementeringen av FNs retningslinjer om alternativ omsorg for barn.
Styrke kapasiteten til lokale organisasjoner (såkalte Community Based Organisations) som SOS-barnebyer samarbeider med.
Store utfordringer
I slutten av januar 2022 forårsaket orkanen Ana og påfølgende flom store ødeleggelser i sørlige Malawi, både på boliger, avlinger, infrastruktur og vannkilder. Nesten 1 000 000 mennesker har hatt behov for humanitær hjelp og beskyttelse. Tilgang til mat, rent vann, husly og helsetjenester har vært i fokus første tiden etter flommen. Totalt ble 221 127 husstander i 19 distrikt rammet, 46 mennesker er bekreftet døde og 18 personer er fortsatt savnet. Mange søkte tilflukt i skolebygg og offentlige bygninger, noe som gjorde at undervisningen ble satt på vent for mange barn. Til sammen 178 leirer er nå etablert, og huser 190 429 husholdninger.
For å nå raskt ut med livsnødvendig humanitær hjelp, omdisponerte SOS-barnebyer i Malawi egne midler, i påvente av overføringer fra SOS-barnebyer i Norge og det internasjonale nødhjelpsfondet. 522 husstander, med til sammen 2 045 barn, har fått mat og matolje samt nødvendig matlagings- og kjøkkenutstyr. Siden husene i selve barnebyen ikke ble skadet, kunne familier som måtte flykte fra hjemmene sine, innkvarteres der mens boligene ble reparert.
Et sted å starte fra
Alizinet og de seks barna hennes mistet alt de eide i flommen. Huset ble ødelagt og de måtte søke tilflukt i en av leirene som ble etablert. Hun er en av de mange som nå har fått mat og nødvendig utstyr til matlaging. Familien har nå flyttet hjem igjen for å gjenoppbygge huset og livsgrunnlaget.
Det har vært veldig krevende. Men jeg føler meg lettet og rolig nå som jeg i hvert fall har mat og kjøkkenutstyr. Det er et sted å starte fra. Uten dette hadde jeg ikke hatt noe i det hele tatt.
Alizinet på vei tilbake til barna med nødhjelpsforsyninger.
Må bli i stand til å takle klimakrisen
SOS-barnebyer i Malawi er bevisst på at humanitær støtte ikke er en langsiktig løsning på de tilbakevendende klimarelaterte katastrofene, som fortsetter å øke i frekvens og intensitet i Malawi. Med den globale klimakrisen er større innsats innenfor beredskap og kapasitetsbygging påkrevd for å sikre at mennesker over hele landet er bedre i stand til å håndtere konsekvensene av klimaendringen. Dette i tillegg til arbeidet for å redusere fattigdom og ulikhet, er fremhevet i landets nasjonale strategi.
For den økonomiske krisen i kjølvannet av pandemien og krigen i Ukraina, men blant annet økte priser på olje, gass, gjødsel og ulike matvarer, har rammet Malawi hardt. Den nødhjelpen som er satt inn i Malawi nå, inkluderer aktiviteter som også vil bidra til å motvirke konsekvensene av denne krisen.
Status SOS-barnebyers programmer i Ngabu
Antall barn og unge i familieprogrammet er 1 737. Nødhjelpsinnsatsen til SOS-barnebyer i Ngabu, har nådd ut til 2159 mennesker. Antall barn i Odd Fellow barnebyen i Ngabu er 114 (65 jenter og 49 gutter).
Familieprogrammet i Ngabu
SOS-barnebyer har et svært godt samarbeid med myndighetene og lokale organisasjoner, noe som gjør at enda flere barn og familier får en bedre hverdag.
Flere omsorgspersoner er nå i stand til å forsørge familien sin, og mange familier kan fases ut av programmet fordi de klarer seg selv.
Bedre resultater på skolen for mange av barna som er med i familieprogrammet.
Barn med funksjonshemming får nødvendig utstyr og skolegang.
Tiltak for å styrke familiers evne til å gi barna god omsorg i Ngabu i 2021:
406 omsorgsprsoner har deltatt på kurs i foredreveiledning. Disse øktene fokuserer på barneoppdragelse uten fysisk eller psykisk avstraffelse, god ernæring, involvering av barna i beslutningstaking, forståelse av barns atferd og betydningen av foreldrenes engasjement i barnas skolegang. I tillegg til gruppetimer, får foreldrene også tilbud og individuell rådgivning og hjemmebesøk.
Kapasitestbygging og styrking av fire lokale organisasjoner.
59 omsorgspersoner fikk yrkesopplæring for å øke inntektene slik at de kan dekke barnas grunnleggende behov.
14 familier med aleneforsørger eller hvor søsken har omsorgsansvar fikk ny bolig med lavkosthus.
123 barn og unge fikk stipend slik at de kan fortsette utdanningen.
Det ble bygget fire doble handikaptoaletter på to barneskoler.
I samarbeid med distriktets sosialkontorer fikk foreldreforeninger, skoleledelsesutvalg, mødregrupper og lærere opplæring i barnevern, med fokus på å øke rapporteringen fra skolen og forbedre innsatsen.
Utfordringer våren 2022
Pandemi og naturkatastrofer har påvirket videreutviklingen av familieprogrammet.
Det er mange flere barn enn det SOS- barnebyer har kapasitet til å hjelpe, som har behov for å bli tatt inn i familieprogrammet, antallet har økt det siste halvåret.
Stor prisøkning på gjødsel, drivstoff, frø, mat og andre essensielle varer på grunn av krigen i Ukraina, gjør at antallet familier og barn som trenger støtte øker.
En god oppvekst gir ringvirkninger
Monica vokste opp i en fosterfamilie i SOS-barnebyen i Mzuzu. Nå jobber hun med familier i lokalsamfunnet for SOS-barnebyen i Ngabu.
Monica til høyre i bildet.
Det er en veldig meningsfull jobb for meg. Jeg ville aldri vært den jeg er eller der jeg er i dag, uten oppveksten min i barnebyen. Og for meg oppleves dette som en mulighet til å gi noe tilbake til samfunnet og til barn og familier som trenger våre tiltak.
Hun var sju år da hun kom til barnebyen og fosterfamilien sin.
Det var veldig godt å få lov til å vokse opp i en familie. Jeg hadde også mange venner i de andre familiene, og vi knyttet varige bånd som har resultert i at vennskapet er like sterkt i dag, selv om vi er voksne.
Vi har nå snart 100 samfunnsbyggere til familieprogrammet i Ngabu, men det er behov for mange flere så alle oppfordres til å spre muligheten.