Eskalering av angrep i Midtøsten øker risikoen for utvidelse av krigen. Det kan få fatale konsekvenser for svært mange barn.
Barn og ungdommer som spilte fotball ble nylig rammet i et rakettangrep mot Golanhøydene i Israel. Tolv ble drept, 20 skadet. Et gjengjeldelsesangrep mot en forstad sør for Beirut drepte fire, inkludert to barn, og skadet 85 mennesker.
Ekstremt bekymret
Angrepene den seneste tiden understreker en eskalering av spenningen i regionen. Selv om det er for tidlig å si om dette markerer starten på en utvidelse av konflikten, er konsekvensene for barn og familier, særlig på mental helse og opplevelse av trygghet, enorme.
I Israel og Libanon sier lederne for SOS-barnebyer at de «ekstremt bekymret» for barn og unges mentale helse, trivsel og velferd.
– Det viktigste for oss nå, er å gjøre det vi kan for å sikre at barna og ungdommene våre er trygge både psykisk og fysisk, sier Nelly Geva, leder for SOS-barnebyer i Israel.
De har investert i en ny generator for å sikre nødvendig strømtilførsel og har skaffet nødforsyninger i tilfelle det blir nødvendig å holde seg innendørs over tid.
Måtte relokalisere
Ghada Hachem, fungerende leder for SOS-barnebyer i Libanon, forteller at alle barn og voksne i SOS-barnebyen i Ksarnaba, som er kategorisert som en rød sone, er relokalisert til Kfarhay.
– Det var på ingen måte en enkel avgjørelse å ta, og selve relokaliseringen bød også på enkelte utfordringer. Samtidig har vi et ansvar for sikkerheten til våre barn, deres omsorgspersoner og andre ansatte. Å bli værende i et område så nært militære mål, ville ikke bare utsatt dem for fysisk skade, men det påvirker dem også selvsagt mentalt og emosjonelt, sier Hachem.
Psykososial hjelp
Både i Israel og Libanon får barn og unge i SOS-barnebyer psykososial helseoppfølging for å håndtere frykt og andre følelser i den spente situasjonen.