Støtter barn gjennom Syrias overgang

SOS-barnebyer fortsetter å ta vare på barn i vår omsorg og forbereder seg på å gjenoppta nødhjelpstiltak i en periode preget av usikkerhet.

Barn fotografert bakfra går på en strand i Syria

Den nåværende regjeringsovergangen byr på utfordringer, blant annet sikkerhetsrisikoer. Samtidig er vi lettet over å kunne rapportere om at alle barn og ansatte i programmene våre er trygge. Som en forholdsregel har de blitt bedt om å forbli der de er til sikkerheten og normaliteten er gjenopprettet.

Våre programmer for barn og unge utenfor Damaskus fortsetter å fungere som normalt. Imidlertid er vår mulighet til å besøke familier ute i lokalsamfunnene og til å gi kontanthjelp, midlertidig stoppet. Vi jobber iherdig med å gjenoppta disse tjenestene så snart forholdene tillater det.

Vil bidra med familiegjenforening

Dette er et historisk øyeblikk for Syria, og SOS-barnebyer står klare til å bidra med familiegjenforening når flyktninger begynner å returnere til landet. Over hele Syria gir våre programmer omsorg for mer enn 200 barn og unge, mens over 800 mennesker drar nytte av vårt forebyggende arbeid. I Aleppo får flere hundre familier kritisk støtte gjennom vårt nødhjelpsprogram etablert etter jordskjelvet i 2023.

Vi følger nøye med på utviklingen, og opprettholder åpen kommunikasjon med alle parter for å sørge sikkerheten og stabiliteten til de som er i vår omsorg. Vi står fast ved vår forpliktelse om å skape et trygt og omsorgsfult miljø for barn, spesielt i denne overgangsperioden.

* Av Samer Khaddam, nasjonaldirektør for SOS-barnebyer i Syria 

SOS-barnebyer i Syria

SOS-barnebyer har vært til stede i landet siden 1975, og jobbet under forhold preget av betydelige politiske og sosiale omveltninger.

I alle land hvor vi har tiltak for barn og familier, forholder vi oss nasjonalt lovverk i tillegg til SOS-barnebyers felles internasjonale retningslinjer og prinsipper. Dette gjør oss i stand til å yte kritiske tjenester direkte til de som trenger det mest.

SOS-barnebyer i Syria samarbeider med den midlertidige regjeringen, familier og nasjonale og internasjonale partnere for å spore opp gjenlevende familiemedlemmer. Målet er å gjenforene barna med sin biologiske familie der dette er mulig, i tråd med internasjonale retningslinjer for barnets beste.