Sudan nå: Verdens største sultkrise

Mens verdens øynene er rettet andre steder, sulter barn i Sudan i hjel. Voldelig konflikt på toppen av tørke har utløst det som nå er den største sultkrisen globalt.

Internt fordrevne familier i Sudan venter på nødhjelp. Foto: AFP

I Sudan har mer enn halvparten av befolkingen, over 25 millioner mennesker, øyeblikkelig behov for humanitær hjelp.

Uten sidestykke

18 millioner lider av akutt matmangel. Finansieringen av den humanitære responsplanen er på langt nær sikret, og det er store udekkede humanitære behov, forklarer Deqa Dimbil, SOS-barnebyers nødhjelpskoordinator i regionen.

– Barn og familier på flukt lever under forferdelige forhold. Behovet for hjelp er uten sidestykke. Sult og underernæring er et enormt problem, særlig for barn og gravide og mødre som ammer. Samtidig er nødhjelpsarbeidet grovt underfinansiert, bare 43 prosent er dekket. Det betyr at hjelpeorganisasjoner ikke er i stand til å nå ut til alle dem som trenger det.

– Barn og familier på flukt lever under forferdelige forhold. Behovet for hjelp er uten sidestykke

Deqa Dimbil

Ødelagte avlinger

I Sudan har krigen forverret situasjonen, men også land som Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sør-Sudan, Sudan og Uganda har store problemer med matsikkerhet. Blant årsakene er negative følger av klimaendringene.

Regionen sliter fremdeles med vedvarende virkninger av den alvorlige tørken som rammet den østlige delen av Afrikas horn fra 2020 til 2023, og i ettertid omfattende flomskader i forbindelse med El Niño. Første halvdel av 2024 har igjen vært preget av tørke, med store konsekvenser for landbruk og matvareproduksjon.

Deqa Dimbil, SOS-barnebyers nødhjelpskoodrinator på Afrikas Horn

1 av 4 rammet

63 millioner mennesker, eller hver fjerde innbygger, i regionen er rammet av matusikkerhet. Økonomiske tilbakeslag, kraftig økende inflasjon og ustabile globale matmarkeder har forverret matkrisen. Disse faktorene har forsterket problemene med matforsyningen og gjort det vanskeligere for befolkningen å få tilgang til mat.

Hungersnød

Siden midten av 2024 har 25 millioner mennesker blitt tvunget på flukt. Flyktningkrisen fører til mindre matvareproduksjonen når familier flykter og jordbruk bli liggende brakk. Den legger også et ytterligere press på matsituasjonen i de områdene barn og familier flykter til.  

Bare i Sudan har over åtte millioner mennesker blitt tvunget på flukt siden krigen startet i april 2023, noe som gjør det til verdens største krise for internt fordrevne. I Zamzam flyktningleir i Nord-Darfur er det allerede hungersnød, og 13 andre områder er i risikosonen.

Fire millioner barn

Blant flykningene er også over fire millioner barn. De er ifølge Deqa Dimbil i en ekstremt sårbar situasjon.

– Vi er svært bekymret for kvinner og barns sikkerhetssituasjon. Barna på flukt er utsatt for både barnearbeid, rekruttering til militære grupper, seksuelle overgrep, utnyttelse og vold. Mangelen på mat er kritisk, og flere barn vil sulte i hjel hvis ikke hjelpen nå trappes opp.