I et nylig møte med Serhii Lukashov, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Ukraina, fikk vi høre sterke historier om barn og unge som er rammet av krigen. Han fortalte også om hvordan støtten fra alle giverne endrer liv.
Samarbeid med andre
De fire barna levde et normalt liv, med venner, skole, lekser, lek, fritidsaktiviteter, middag, nattasang – og omsorg fra moren sin. De tenkte aldri tanken: at de kunne bli alene.
Så ble moren drept.
Barna ble plassert i forskjellige institusjoner og splittet i forskjellige byer, og land.
Med støtte fra SOS-barnebyer Ukraina, og en lokal partner, klarte bestefaren å ta ansvaret for alle de fire barnebarna.
Samarbeid med lokale partnere er avgjørende for å kunne tilby bedre sosialtjenester, bygge bedre samfunn og skape en bedre framtid. Både for de som bor der og de som kommer som flyktninger til nye steder.
146 000 barn, unge og familier har fått støtte gjennom forskjellig typer samarbeid. Både til evakuering fra områdene som blir hardt rammet av krigen, det de trenger til livets opphold og psykisk oppfølging for å bearbeide vonde opplevelser.
Nettverk for familier på flukt
Å måtte flykte med barna sine er en tøff opplevelse. Det har mange av SOS-barnebyers fosterforeldre erfart. SOS-barnebyer i Ukraina har arrangert samlinger der fosterfamiliene, som er i den samme pressete situasjonen, møtes for å dele erfaringer og støtte hverandre.
– Vi opplevde dette som en ny start for familien og fikk mange venner som vi kommer til å holde kontakten med, sier en fostermødrene.
Over 300 barn og voksne har fått dette tilbudet i 2023.
Krigen etterlater dype sår
Naina* var bare ni år da raketten traff og ødela huset der hun bodde, drepte 46 mennesker og såret 74, inkludert henne selv.
I tillegg til skader og smerter mister barna på sykehus kontakt med venner, og skolegang. SOS-barnebyer i Ukraina bidro med utstyr slik at Naina kunne følge undervisningen fra sykehussenga. I tillegg fikk hun mulighet til å delta i et rehabiliteringsprogram. På grunn av manglende sosiale ordninger, støtter vi også foreldre økonomisk. Dette gjør at kan klare å følge opp barna som har lengre opphold på sykehus.
Over 1000 barn og familier har fått denne støtten.
Mange barn og unge som opplever krigshandlingene på nært hold får dype sår psykisk. Én av dem er Alina*, 15 år. Hennes reaksjon var å stenge alt – og alle – ute.
SOS-barnebyer i Ukraina arrangerer rehabiliteringscamper. Der er det både felles aktiviteter for å bearbeide de vonde følelsene og individuell oppfølging fra psykologer. Dette hjalp Alina.
– Hun drømmer om å delta igjen, sier en av våre medarbeidere. – Og vi ser fram til å møte henne på nytt.
Nærmere 50 000 barn, unge og familiene deres har fått støtte og oppfølging psykisk.
Trygge steder for lek og læring
Barn og unge rammet av krigen mister ofte kontakten med vennene sine. Over 22 000 barn og unge har deltatt på lek og aktiviteter i våre trygghetssoner. Der møter de jevnaldrende, får nye venner og kan også delta på kurs for å lære nye ting.
*Navnet er endret av hensyn til personvernet.