I Uganda er det skyhøyt skolefrafall og store utfordringer med rusmisbruk, tidlig graviditet og tvangsekteskap. Ungdom med psykisk utfordringer blir utstøtt og mange utsatt for vold. Uten noen å snakke med eller støtte fra familie, venner eller offentlig helsevesen blir livet vanskelig å håndtere.
SOS-barnebyer i Uganda startet et prosjekt der ett av målene var å bryte ned stigma rund psykiske helseutfordringer i landet. De er ansvarlig for koordineringen og implementeringen av arbeidet i samarbeid med Ugandas Mental Helse-organisasjon.
I 2022 søkte SOS-barnebyer om årets Operasjon Dagsverk-aksjon sammen med Mental Helse i Norge, for å få støtte til prosjektet i Uganda, og ble valgt ut av elevorganisasjonen.
Lavterskeltilbud: Et av de viktigste målene med prosjektet er å etablere et lavterskeltilbud på ti ungdoms- og videregående skoler i Uganda. På disse skolene skal elever både lære om psykisk helse sånn at de kan spre kunnskap, men også være en samtalepartner for medelever som trenger det.
Påvirke myndighetene: Pengene fra årets OD-dag skal også brukes til informasjonskampanjer for å normalisere psykisk helse og til politisk påvirkningsarbeid i Uganda.
Bevisstgjøre norsk ungdom: OD handler også om å bevisstgjøre norsk ungdom om at de faktisk kan bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted og at alle ungdommer er like mye verdt.
Fakta om prosjektet Mental helse i Uganda:
- Etablere et lavterskeltilbud på ti ungdoms- og videregående skoler i Uganda, målet er å nå 5 500 ungdommer.
- Elevene skal både lære om psykisk helse, sånn at de kan spre kunnskap, og være en samtalepartner for medelever som trenger det.
- I prosjektet vil ungdom selv få lage informasjonskampanjer om psykisk helse og mobilisere for å bryte ned stigma, målet er å nå 50 000 mennesker.
- Prosjektet vil også jobbe for å ansvarliggjøre myndighetene til å skape nødvendige endringer.