Unge støtter unge på Vestbredden

Mens verdens øyne er rettet mot Gaza, har militære operasjoner på Vestbredden økt parallelt. For ungdommene som allerede stod overfor store utfordringer, har livet blitt enda mer krevende. Da er det viktigere enn noensinne å stå sammen.

Unge kvinner og menn sitter ute på stoler og snakker sammen. Foto SOS-barnebyer Palestina

Over 900 palestinere har blitt drept og mer enn 7 100 har blitt skadet på Vestbredden fra oktober 2023 til mars 2025. Vold og restriksjoner har gjort tilgangen til helsehjelp og andre grunnleggende tjenester vanskeligere. Spesielt for ungdom som mangler familie som kan støtte dem.

– Krigen i Gaza har påvirket alle aspekter av livene våre. Selv før krigen, var livene våre ustabile på grunn av høy arbeidsledighet.

Children’s Villages Graduate Association Palestine er et nettverk med over 350 ungdommer som har vokst opp med alternativ omsorg i SOS-barnebyer i Gaza og på Vestbredden. De jobber for å støtte hverandre i en hverdag preget av økonomisk ustabilitet, sosial isolasjon og psykiske utfordringer.

– Krigen i Gaza har påvirket alle aspekter av livene våre. Selv før krigen, var livene våre ustabile på grunn av høy arbeidsledighet. Likevel klarte vi å skape en viss stabilitet. Men med krigen har alt stanset opp, sier Ameer Makhalfa, en av ungdommene som har vokst opp i SOS-barnebyer Betlehem.

– Den psykiske helsekrisen blant ungdom på Vestbredden er et voksende problem som må tas på alvor.

Jamal Sharakek, medlem av ungdomsnettverket

En psykisk helsekrise

Krigen i Gaza, og opptrappingen av vold på Vestbredden, har satt dype spor i ungdommene. Mange opplever angst, depresjon og stor usikkerhet for fremtiden.

– Den psykiske helsekrisen blant ungdom på Vestbredden er et voksende problem som må tas på alvor, sier Jamal Sharakek, medlem av ungdomsnettverket.

Det finnes psykiske helsetjenester, men etterspørselen er enorm. Nettverket jobber for å få på plass langsiktige løsninger. Disse sørger for at også ungdom som har vokst opp med alternativ omsorg prioriteres.

– Vi må jobbe for å få myndighetene til å styrke disse tiltakene, spesielt i marginaliserte områder, sier Jamal.

Skyhøy arbeidsledighet blant unge

Den høye arbeidsledigheten går også hardt utover ungdommenes mentale helse. Mange som jobbet i Israel eller andre deler av Vestbredden, har mistet jobben på grunn av ødelagt infrastruktur og bevegelsesrestriksjoner.

Arbeidsledigheten på Vestbredden har steget fra 12,9 til 32 prosent, ifølge FN. For ungdom, er tallet enda høyere, hele 42,6 prosent, ifølge det palestinske statistiske sentralbyrået.

For å hjelpe ungdom som har vokst opp med alternativ omsorg i denne situasjonen, gir nettverket økonomisk støtte til arbeidsledige, utvikler kurs og samarbeider med arbeidsgivere som fortsatt har mulighet til å ansette.

Blant de nettverket har hjulpet, er to brødre med alvorlige psykiske helseutfordringer, som nå får medisinsk og økonomisk bistand. En ung tobarnsmor fikk dekket husleien da hun ikke hadde råd til å betale den, og en ung far og hans nyfødte barn fikk midlertidig økonomisk støtte fram til han fant arbeid.

I 2025 planlegger nettverket å hjelpe ytterligere 100 av ungdommene med økonomisk støtte, bolig og jobbmuligheter.

– Dette nettverket skal være et trygt sted der ungdom som har vokst opp med alternativ omsorg, men nå lever selvstendige liv, kan få råd og hjelp når de trenger det

Kholoud Issa, en av grunnleggerne av nettverket

Målet er en nasjonal støtteordning

Children’s Villages Graduate Association Palestine har også samarbeidet med myndighetene, for å opprette et nasjonalt nettverk for unge som har vokst opp med alternativ omsorg.

De har begynt å samle informasjon om unge som tidligere har vært plassert i alternativ omsorg, men arbeidet er krevende, fordi det ikke finnes eksisterende registre.

Til tross for utfordringene, er målet klart: å bygge et inkluderende nettverk, som kan ivareta ungdom som har vokst opp med alternativ omsorg over hele landet.

– Dette nettverket skal være et trygt sted der ungdom som har vokst opp med alternativ omsorg, men nå lever selvstendige liv, kan få råd og hjelp når de trenger det, sier Kholoud Issa, en av grunnleggerne av nettverket.

– Vi ønsker å styrke, løfte og skape en lysere fremtid for disse ungdommene, legger Mohammad Said, en annen grunnlegger, til.

– SOS-barnebyer har gitt oss en sterk grunnmur, og sammen vil vi fortsette denne reisen med støtte og solidaritet.