Gå til hovedinnhold

Siste nytt fra Huambo, julen 2018

Nyhetsbrevet fra Fagforbundets barneby kommer litt sent i år, men da benytter vi anledningen til å ønske alle bidragsytere og gode støttespillere en riktig god jul og et godt nytt år.

17. desember 2018

I september reiste det igjen en delegasjon fra Fagforbundet for å besøke SOS-barnebyen i Huambo. I år var det ni personer fra Fagforbundet, to fra SOS-barnebyer og en fra den norske ambassaden i Angola.

Vi besøkte alle programmene og ble svært begeistret over utviklingen og engasjementet i barnebyen.

Siden i fjor har SOS-mor Rebeca og hennes familie i Aust-Agder/Telemarkshuset flyttet ut av barnebyen og til et leid hus i sentrum av Huambo. Vi besøkte familien, som er veldig fornøyd med livet i sitt nye nabolag. Det hadde vært litt utfordringer i begynnelsen, men nå, etter nesten ett år, har barna funnet seg godt til rette, både på skolen og i nærmiljøet. De har fortsatt god kontakt med vennene fra barnebyen, og de er jevnlig på besøk hos hverandre. Ekstra stas er det nok å ha venner fra barnebyen på overnattingsbesøk i byen. Rebeca går på sykurset på Cambioteskolen sammen med de andre SOS-mødrene, og hun og familien var selvsagt en naturlig del av tradisjonelle vaffelfesten. Selv familiens hund var med på festen.

 

Alle deltar i leken. Foto: Ingunn Eriksen
Hoppetau er populært og alle deltar i leken. Foto: Ingunn Eriksen

Tvillingparet vi møtte og hørte om i fjor bor fortsatt i «tantehuset», i påvente av fosterhjem.

Det er nå mange ungdommer i barnebyen, og det jobbes derfor mye med utdanningsløp og mulighet for sysselsetting. Vår gode venn Antonio som har vært i barnebyen helt siden oppstart i 2010 kan du lese om her.

Viktig rolle i lokalsamfunnet

Håvard Hoksnes, som er ministerråd ved den norske ambassaden i Luanda og som også har vært stasjonert i Angola to ganger tidligere, uttalte seg svært positivt om SOS-barnebyers arbeid. Han synes det var spesielt interessant med det nære samarbeidet SOS-barnebyer har med lokale myndigheter.

Han la også vekt på at SOS-barnebyer spiller en viktig rolle i utviklingen av utdanningssystemet, fordi det høye nivået på SOS-skolen vil heve det pedagogiske nivået også i den offentlige skolen.

Samtidig var Hoksnes klar på at Angola fremdeles har et stykke igjen når det gjelder barneomsorg generelt. Mange familier lever under svært vanskelige kår, og spesielt er livssituasjonen for alenemødre og deres familie utfordrende. SOS-barnebyers familieprogram i lokalsamfunnet gjør en viktig innsats rettet mot alenemødre og andre familier som sliter. Familiene får tilgang på ressurser som også kan komme storfamilien til gode, og på denne måten har programmet innvirkning utover hver enkelt familie og videre ut i lokalsamfunnet.

– Barna er framtiden, det er de som skal bygge landet, det er viktig, sier Håvard Hoksnes. Du kan se hele intervjuet med ham her.