Gå til hovedinnhold

Siste nytt fra ungdomsprogrammet i Kosovo

Politiets Fellesforbund

Situasjonen i Kosovo er, som i mange land i regionen, svært vanskelig økonomisk. Inflasjonen har rammet alle, men særlig utsatt er familiene i lokalsamfunnet som får støtte, familiene i barnebyen og ungdommene som er en del av Semi independent program (SILP).

14. desember 2023

Semi Independent Living

Dette er et treårig program, som er skreddersydd hver enkelt ungdom, der målet er å gjøre overgangen til voksenlivet og selvstendighet enklere. Alle tiltakene: psykososial støtte, rådgivning, opplæring og karriereveiledning, har også en positiv innvirkning på hva de klarer å tilegne seg av lærdom og styrker dem på flere områder.

  • 14 ungdom, 10 jenter og 4 gutter er nå en del av dette programmet.
  • 10 av dem er i fast arbeid.
  • 6 ungdommer, 5 jenter og 1 gutt, studerer.

To av jentene avslutter snart studiene innen økonomi, tre jenter studerer medisin, og én av guttene har begynt å studere datavitenskap. Jentene som studerer medisin, jobber også som sykepleiere for å tjene penger ved siden av studiene.

Ung kvinne med mørkt, langt hår står i en sykehuskorridor, hun har på seg dyp rosa uniform. Illustrasjonsfoto: SOS-barnebyer
Å jobbe ved siden av studiene gir verdifull yrkeserfaring. Illustrasjonsfoto

En av guttene, som nylig begynte å studere informatikk, hadde mange utfordringer og ønsket ikke å fortsette på studiet. Han fikk god støtte og oppfølging av SOS-barnebyers tverrfaglige team og er i gang med studiene igjen.

Ung gutt med mørkt hår og blå hettegenser sitter foran PCen sammen med en medarbeider fra SOS-barnebyer. Han har mørkt blondt hår og oransje t-skjorte. Illustrasjonsfoto: Emilie Dalén
SOS-barnebyers team følger opp ungdommene tett. Illustrasjonsfoto

SOS-fosterfamilier

Det er 14 ungdommer som bor sammen med SOS-fosterforeldre, åtte jenter og seks gutter. Åtte av dem går på ungdomsskolen, mens seks på videregående skole. Ungdommene bor i familiene til de fyller 18 år, deretter blir de en del av SILP. 

SOS-barnebyers medarbeider stiller opp på mange plan

En av guttene, som bor i en SOS-fosterfamilie, ønsket av hele sitt hjerte å starte på musikklinja på videregående skole. Han spiller klarinett, men hadde dessverre ikke en som passet hans alder og trengte et nytt instrument for å komme inn på skolen. SOS-barnebyer klarte ikke å dekke dette fra budsjettet, så ansatte gikk sammen om å donere penger for å kunne kjøpe en ny klarinett. Han har nå kommet inn på musikklinja. Der han får muligheten til å praktisere det han elsker, musikk på favorittinstrumentet klarinett.