Gå til hovedinnhold

Slik hjelper vi i Syria og nabolandene

Hundretusenvis av barn er på flukt i Syria og nabolandene. De lever i ruiner og utbombede boligområder eller store flyktningeleirer. SOS-barnebyer fortsetter arbeidet for å hjelper barn som er traumatisert, har mistet foreldre eller lever ubeskyttet i flyktningeleirer.

11. september 2015

Barn på flukt i Syria og nabolandene trenger først og fremst omsorg og beskyttelse mot overgrep og menneskehandel. De trenger mat, klær, husly og trygge steder hvor de kan være barn og få skolegang og mulighet til å bearbeide traumer.

Dette gjør SOS-barnebyer i Syria og nabolandene

  • Hjelper barn og familier på flukt, og gir barn som er alene omsorg og beskyttelse
  • Etablerer trygghetssoner hvor barn kan være barn og få psykososial oppfølging.

Syria:

I Syria gir vi 1 000 barn som har mistet eller kommet bort fra foreldrene sine omsorg og beskyttelse i til sammen fire sentre i Damaskus, Tartous og Aleppo.

Det er spesielt viktig at barna får delta i ulike aktiviteter for å integrere dem i nærmiljøet, og for at de skal ha så mye normalitet i hverdagen som mulig.

I tillegg har vi etablert fire trygghetssoner hvor 6 700 barn har fått et aktivitetstilbud og et trygt sted å være. Tilbudet gir barna psykologisk støtte og hjelp til å finne tilbake til et normalt liv igjen, til tross for en ekstremt utrygg hverdag. Barna får lov til å være barn. De er med på ulike aktiviteter, maler og tegner, i tillegg ulike idretts- og musikkgrupper.

SOS-barnebyer deler også ut pakker med næringsrik mat til tusenvis av familier. 

10 år og full av traumer

Midt blant branner og ruiner bor Saleh (10) sammen med besteforeldrene og flere søskenbarn. Han er stille og innesluttet. Men når han snakker om pappaen sin blir han engasjert. Saleh har sterke minner.

– Jeg kan vise hvor han døde. Det er ikke så veldig farlig der. Ikke vær redd. Saleh peker gjennom en døråpning til en bakgate omtrent 50 meter unna.

– Pappa døde der. Det eneste vi har igjen etter ham er blodige klær og støvler.

Saleh snakker med monoton stemme. Han har opplevd mye krig og vold. Det er som om krigen har ødelagt følelsesregisteret. Han er ti år, full av traumer. Tall fra Unicef viser at over to millioner barn er traumatisert av krigen. De trenger psykososial støtte og behandling.

Saleh gråter ikke, men han er fjern i blikket når han forteller at han pleide å lete i døde kropper etter penger til mat. Så sier han plutselig: – Vi må aldri gå ut om natten. Vi lukker døren, låser og slukker alt lys slik at ingen kan finne oss og skade oss. Jeg vet hvordan brente kropper lukter. Jeg kjenner den lukten om natten. Jeg lurer ofte på hva som skjedde med pappa.

 

Libanon:

SOS-barnebyen i Konchara har et barnesenter, hvor 99 flyktningbarn får omsorg og beskyttelse, skolegang, fysisk- og psykisk helseoppfølging og mulighet til å være med på fritidsaktiviteter.

I tillegg til barnesenteret har SOS-barnebyer et dagsentertilbud, hvor 250 barn i Khonshara og Beirut får psykologisk oppfølging. Senteret er også et trygt sted for barna å være på dagtid.

Verden må stå sammen

SOS-barnebyers nødhjelpskoordinator i Libanon, Ramzi Saliba, forteller at mange av barna er sterkt traumatisert.

– Da har vært igjennom store fysiske og psykiske påkjenninger. De har levd midt i en krig alene, mange har vært utsatt for kidnapping, blitt mishandlet, utsatt for overgrep og utnyttet.  I tillegg har de opplevd å miste de viktigste menneskene i livet sitt.

SOS-barnebyer gir barna hjelp og oppfølging slik at de kan få lov til å være barn og oppleve den stabiliteten de trenger for å utvikle seg til trygge voksne.

– Vi kan ikke gi barna tilbake det livet de hadde før krigen startet, men det er mulig å gi barna et liv de kan kjenne er trygt. Det tar tid, men vi ser at det nytter. Dessverre er behovet for hjelp enormt mye større enn den hjelpen som tilbys, våre tilbud er omtrent det eneste til flyktningbarna her i Konchara.

– Det er forferdelig at denne katastrofen har vokst seg så stor. Vi har levd med dette i årevis her i Libanon, men når flyktningene banker på døra di forstår du mer. Da forstår du at hele verden må stå sammen for å løse utfordringene, avslutter Salima.