Gode råd og gratis advokathjelp
Vurderer du å skrive testament, men har spørsmål om prosessen rundt? Da kan du scrolle videre ned for 5 gode råd fra advokat Marianne Blystad.
5 råd til deg som
ønsker å skrive testament:
Et testament kan forhindre uklarheter om hvem som skal ha hva når du selv har gått bort. Er du uten livsarvinger og nære slektninger, vil det du etterlater deg tilhøre staten. Et testament er et dokument som søger for at du selv bestemmer hva som skal skje med de midlene du etterlater deg.
De fleste av oss har verdier som vi etterlater oss, slik som bolig og innbo. Testamentariske disposisjoner kan være hus, hytte, aksjer verdipapirer og alt du har som er verdt noe. Og selvfølgelig også gjenstander.
Uten testament blir dine eiendeler fordelt slik arveloven bestemmer. Dersom du ikke har barn, barnebarn eller nær slekt, er det å skrive testament den eneste måten du kan bestemme hva som skjer med dine eiendeler når du har gått bort.
Du kan skrive testament alene, men du må sørge for at det er to vitner som undertegner på at det er du som har skrevet testamentet, og vedkjenner seg din underskrift. Vitnene selv må ikke være tilgodesett i testamentet, og de må være myndige personer over 18 år.
Når du har skrevet testamentet, er det viktig å sørge for at du oppbevarer det på et trygt sted. I Norge har vi ordninger med at tingrettene, der du bor, tar imot testamenter og oppbevarer det på dine vegne. De sørger også for å kontakte de som er tilgodesett i testamentet, når den tid kommer.
Mange velger også å føye til i testamentet sitt at de ønsker at det oppnevnes en testamentsfullbyrder. Det kan organisasjonene gjøre, eller du kan velge en selv du har tillit til. Oppgaven til denne personen vil være å rydde opp etter deg, og passe på at det du har skrevet i testamentet faktisk skjer.