Barnefamilier

Ved å styrke fellesskapet rundt, og i mellom, barnefamilier skaper vi en plattform for tidlig innsats og forebygging som gagner hele lokalsamfunnet.

Et barns oppvekst formes ikke bare hjemme, men i samspillet med lokalsamfunnet rundt dem. Ved å styrke fellesskapet rundt, og i mellom, barnefamilier legger vi et gunnlag for at flere barn og familier kan oppleve trygghet, støtte og inkludering. Det handler om å skape en en plattform for tidlig innsats, der de gode lokale kreftene, sammen med foreldrene selv, inkluderes i arbeidet.

Innafor fra start

Innenforskap starter allerede i barnehagen. Når foreldre og lokale aktører engasjerer seg tidlig, kan vi redusere utenforskap senere i livet. Prosjektet SAMMEN Lokalsamfunn har som hovedmål å mobilisere og koble lokale ressurser for å fremme sosial inkludering, slik at enda flere barn og familier opplever fellesskap, støtte og mestring. Helt konkret handler det om å:

  • Kartlegge småbarnsfamiliers nettverk og behov.
  • Innhente foreldrenes egne innspill og ideer på hva som kan bidra til å styrke bygge inkluderende fellesskap, både i barnehagen/på skolen og i lokalsamfunnet.
  • Arrangere foreldremøter/lokale samarbeidsmøter/seminarer med formål om å engasjere foreldre og lokale aktører til dyst.

Betydningen av foreldrenettverk

Trygge og inkluderende nettverk gir barna mot til å delta, bygge vennskap og utforske verden. Et sterkt foreldrenettverk betyr flere voksne som ser, støtter og hjelper barna – en ressurs som er uvurderlig i både hverdagen og i utfordrende perioder. Ofte er det foreldre som først legger merke til at et barn sliter, enten det gjelder deres eget barn eller et annet i nærmiljøet. Et sterkt foreldrenettverk gjør det lettere å ta opp bekymringer på en naturlig måte og finne løsninger sammen. For eksempel kan foreldre bidra til å koble familier opp mot hjelpetilbud eller inkludere dem i aktiviteter som styrker tilhørigheten. Når foreldre kjenner hverandre og samarbeider, skapes en utvidet trygghet for barna. Barn som vet at foreldrene har et positivt forhold til andre voksne, føler seg ofte tryggere i sosiale situasjoner. Dette kan gi dem mot til å delta på fritidsaktiviteter, prøve nye ting og bygge vennskap. Et sterkt foreldrenettverk gir også barna flere voksne som de kan stole på og søke støtte fra – noe som er særlig viktig i utfordrende perioder. Samarbeid mellom foreldre kan:

  • Bidra til å identifisere og inkludere barn som risikerer utenforskap.
  • Organisere aktiviteter som bursdager, lekegrupper og samkjøring.
  • Skape støtte og fellesskap for foreldrene selv.
  • Mobilisere hjelp i krisesituasjoner.
  • Styrke tilhørighet og trivsel i lokalsamfunnet.
  • Vise barna verdien av samarbeid og empati.

Verktøykasse

Verktøykasse – Foreldrenettverk

Denne verktøykassen er laget for å støtte lokalsamfunn i arbeidet med å bygge sterkere nettverk og fellesskap rundt barnefamilier. Målet er at de skal bidra til å fremme sosial inkludering slik at flere barnefamilier kjenner på fellesskap, støtte og mestring i eget nærmiljø. Verktøyene er utformet for å engasjere både foreldre og lokale aktører i å identifisere konkrete tiltak, samt mobilisere til handling.