Barna som må klare seg selv.
De er barna som kommer hit fra krig og konflikt. Med verdens tyngste ryggsekk. Mer enn noe annet trenger de trygge rammer, omsorg og et lokalsamfunn som inkluderer. Men alt for ofte sviktes de. Omsorgen uteblir og barna må klare seg selv. Vi må bli bedre. Men hvordan?
22. august 2024
SOS-barnebyer har siden 2016 jobbet sammen med kommuner og andre aktører for å finne gode løsninger for integrering og bosetting av barn og ungdom som har flyktet til Norge. Vi vet dessverre så alt for godt at mange enslige mindreårige har blitt grovt sviktet etter sin ankomst. Mange forsvinner sporløst, andre får ikke den helsehjelpen de har behov for og flere strever med å finne sin plass i samfunnet. Vi kan ikke fortsette å vende ryggen til de som trenger vår omsorg som mest. Ingen barn skal klare seg alene. Og ingen skal leve et liv på minussiden. Se program under videoen.
På dette webinaret skal vi sammen med ulike fagpersoner, og de som selv har hatt skoene på, løfte frem erfaringer, innspill og prosjekter som kan bidra til at minus blir pluss.
Program
- Min historie
Aziz Azizi, student, PT og foredragsholder med bakgrunn som enslig mindreårig flyktning - Prosessen, prognosene og omsorgsperspektivet – hva tenker UDI?
Solgunn Flatebø Solberg, Seniorrådgiver/ Barnefaglig koordinator, UDI - Hva innebærer bosetting egentlig, og hva gjør kommuner som lykkes godt?
Silje Vik Larssen, seniorrådgiver avd. bosetting, IMDi - Trygghet, stabilitet og tilhørighet – Familiehjemsmodellen.
Nina Duong, leder for flyktningtjenesten og oppfølgingsteamet for enslige, mindreårige flyktninger i Nesodden kommune og Kjersti Movold, prosjektleder i SOS-barnebyer - Når alt går i lås – hvordan nå inn?
Kateryna Kryva og Nataliia Pavlushenko, yogalærere og prosjektkoordinatorer for SAMMEN Ung i Nesodden kommune - Betydning av nettverk og stabilitet
Benjamin Arya, student og prosjektkoordinator for sammen Ung i Nordre Follo kommune. Bakgrunn som enslig mindreårig flyktning. - Flyktning.net. Fagressurser som monner – bare noen klikk unna.
Kjetil Fiisø Ramborg, spesialrådgiver, RVTS Øst
Vi vil sette fokus på følgende temaer:
- Betydningen av rask bosetting.
- Under 18, men over 15. Det store sviket med loven i hånd, eller et brudd på FNs barnekonvensjon?
- Ubehandlede traumer og manglende helsehjelp. Konsekvenser og mulige løsninger.
- Integrering. De viktige menneskemøtene og lokalsamfunnets rolle.