It takes a village. Men hvordan?

I dette webinaret setter vi søkelyset på lokalsamfunnets rolle i arbeidet med å sikre barn og unge en trygg og god oppvekst. Der flere havner innafor og færre ramler igjennom. Hva gjør de som lykkes?  Hvilke utfordringer har de møtt på? Og hvordan kom de rundt dem?

Torsdag 28. november 2024

SOS-barnebyer ser sterke lokalsamfunn som en grunnleggende del av arbeidet med å sikre barns rett til en god oppvekst. Når et lokalsamfunn er engasjert, støttende og inkluderende, skapes det et nettverk som både beskytter barn, styrker familier og gir dem gode forutsetninger for fremtiden.

«It takes a village to raise a child» – heter det så fint. Selv i en velferdsstat som Norge kan ikke alltid offentlige tjenester dekke alle behov. Lokalsamfunnet har derfor en viktig rolle i å gi praktisk, sosial og emosjonell støtte til barn og unge. I en tid der utenforskapsfloka vokser og mange familier strever må vi mobilisere bredt. Men hvordan? Og hvorfor er det så vanskelig? Programmet ligger under videoen, sammen med relevante lenker som ble delt under sendingen.

På programmet

  • Rikke Soligard
    Programrådgiver i SOS-barnebyer og leder i Begeistringsetaten/Breivolls Venner
    Rikke er prosjektleder for SAMMEN-modellene til SOS-barnebyer som har fokus på mobilisering av lokalsamfunn, ungdomsmedvirkning, inkludering og integrering. På fritiden driver hun en rekke lokalsamfunnsprosjekter og driver Begeistringens hus i Ås kommune.
    Lenker: SAMMEN Lokalsamfunn og Lysnisseprosjektet
  • Caroline Mae Jensen Harsanje
    Lærer ved Svensedammen ungdomsskole
    Elever med valgfaget «Innsats for andre» tok skjeen i egen hånd og mobiliserte lokalt. Resultatet ble en møteplass ungdommene lenge hadde ønsket seg.
    Lenke: Verktøykasse – SAMMEN lokalsamfunn
  • Ingvild Stjernen Tisløv og Ola B. Mannsåker
    Psykolog og gründer av Reynd AS og BU-leder i Søndre Nordstrand bydel
    Holmliaseminaret har på kort tid blitt et attraktivt og fremoverlent lokalsamfunnsinitiativ. Her kobles lokale krefter, positivt engasjement forsterkes og ikke minst- innovative løsninger fremmes og inspirerer langt utenfor bydelens grenser. Men nå er det krisestemning i Søndre Nordstrand. Bydelsdirektøren har fremlagt et dramatisk budsjettforslag, og reaksjonene er sterke. Både lokale politikere, frivillige organisasjoner og innbyggere frykter for konsekvensene for sårbare grupper, spesielt for barn og unge. Så hva nå?
    Lenke: Holmliaseminaret
  • Therese Rystad og Thea Rime
    Enhetsleder og avd. leder i Brundalen Barnehager
    Brundalen barnehager har med prosjektet «Innbyggernes modell, pilot 0-24» skapt en inkluderende støtteordning som gjør det enklere for familier å få hjelp tidlig. Resultatene er slående og viser kraften i tidlig innsats og samarbeid for å styrke fellesskapet rundt barna våre.
    Lenker: Innbyggernes modell og Tidlig innsats i Brundalen
  • Valeria Nicholson
    Rådgiver medborgerskap , seksjon strategi og utredning i Asker kommune
    Asker kommune er kjent for å jobbe innovativt på mange felt, også når det kommer til ungt utenforskap. I tillegg har de etablert lokale områdeforum for å gjøre det enklere for innbyggerne engasjere seg i næmiljøet sitt.
    Lenke: Ungt utenforskap- KS

Webinaret avholdes som en del av prosjektet SAMMEN Lokalsamfunn:

SAMMEN Lokalsamfunn

Med ungdommene i front mobiliseres de gode lokale kreftene til det beste for barn og unge.