Millioner av barn skilles unødvendig fra sine familier

Ny rapport fra SOS-barnebyer
viser at barn over hele verden
mister familien på grunn av
forebyggbare årsaker som vold og fattigdom.

Global Report on Children’s Care and Protection (SOS Children’s Villages 2024) er den første som har analysert årsakene til at barn blir separert fra familien sin på tvers av land og økonomiske og kulturelle kontekster. Rapporten er et resultat av samarbeid mellom SOS-barnebyer i åtte land, forskere fra akademiske institusjoner, og 1179 deltakere, deriblant 517 barn og unge, 290 voksne familiemedlemmer og 368 fagpersoner.

Skadelig for barna

Brudd i familiestrukturen, tap av familieomsorg og familieseparasjon skader millioner av barn og unge. Uten familie, mister de omsorg, beskyttelse, sosial stabilitet, skolegang og muligheten til normal utvikling. 

Det beste for barn er i utgangspunktet å vokse opp i sin egen familie. Men i alle land og i alle samfunn er det voksne som ikke klarer å være gode nok foreldre, og å flytte barna fra familien er da den beste løsningen. Det denne rapporten viser, er at det er svært mange barn som blir unødvendig separert fra familien sin. Det vil si at årsaken(e) til separasjonen kan forebygges, og at det beste for barnet ville vært å forbli i familien hvis den fikk riktig hjelp og støtte. 

Illustrasjon, et barn står inne i en kube og strekker armene i været.

Rapporten avdekker at årsakene til omsorgsplassering kan deles inn i tre hovedkategorier:

  • Samfunnsfaktorer som svak sosial beskyttelse, vold og konsekvenser av klimakrisen.
  • Omstendigheter i familien, som dødsfall, funksjonshemming, skilsmisse og rusmisbruk.
  • Beslutningstaking innenfor de sosiale systemene.

Vold og fattigdom øverst 

Vold er den største driveren. 31 prosent av barna som i de åtte landene har blitt separert fra egen familie, har blitt det på grunn av vold. Vold – både på familie- og samfunnsnivå – er en faktor som øker risikoen for at barn vokser opp uten foreldreomsorg. Ingen barn skal vokse opp med eller bli utsatt for vold, og i mange tilfeller er det riktig å flytte barn på grunn av vold i hjemmet. Samtidig er det mange årsaker til vold som kan forebygges, både gjennom foreldreveiledning og -opplæring, og med tiltak som støtter foreldre (som regel mødre) i prosessen med å forlate en voldelig partner. Derfor er voldsforebyggende tiltak for både familier og lokalsamfunn en effektiv måte å forebygge familieseperasjon på.  

En annen viktig driver er fattigdom. 29 prosent av barna som ble separert fra familien, ble det fordi familien ikke hadde nok inntekt til å kunne forsørge dem. Ettersom antall fattige familier stiger globalt, vil dette bli et enda større problem. Økt arbeidsledighet fører til økt fattigdom. Enkelte familier bryter sammen på grunn av håpløshet og mangel på muligheter til å løfte seg ut av en ekstremt vanskelig livssituasjon, barn blir separert fra foreldre som må migrere for å finne arbeid, eller de havner på gata i jakt på etter en måte å forsørge seg selv på. Tiltak som sikrer familier stabil inntekt og velferdsordninger som gir familier nødvendig støtte til å dekke barnas grunnleggende behov, vil forebygge at barn mister omsorg fra familien sin på grunn av fattigdom. 

Løsninger

Illustrasjon, tre barn i lys blå farge med en mørk bakgrunn.

Nasjonalt må Norge:  

  • Styrke barnevernet for å sikre at flere barn får en trygg og god oppvekst, helst i sin egen familie.
  • Jobbe for tiltak som voldsforebygging, inkluderende velferdsordninger og sterkere sosialtjenester, for å holde barn og familier samlet.
  • Styrke forebyggende sosiale tiltak for å beskytte barn.
  • Sikre grunnleggende levevilkår og sosial inkludering i samfunnet.

Internasjonalt må Norge:

  • Forplikte seg til sin nye humanitære strategi, som har som tydelig mål å «styrke arbeidet for å forhindre at barn skilles fra sine omsorgspersoner i humanitære kriser».
  • Støtte styrking av barnevernssystemer gjennom norsk utviklingssamarbeid.

Hvordan endte jeg her?

Les rapporten i sin helhet her: Global Report on Children’s Care and Protection (pdf).

Bli med på rapportlanseringen

Tidspunkt: Torsdag 5. desember, kl. 9 – 10.30 (dørene åpnes kl. 8.30 for kaffe/te, enkel frokost og mingling).
Sted: Ambassaden, Henrik Ibsens gate 48, Eero 5. etg.  
Hva skjer: Paneldiskusjon med både norske politikere og internasjonale representanter. Der setter vi søkelyset på årsakene til at barn må flytte fra familien sin, og hva som må gjøres av målrettete tiltak for å forhindre unødvendige separasjoner, både i Norge og internasjonalt. 

Du møter blant andre:  

  • Statssekretær i Utenriksdepartementet, Bjørg Sandkjær 
  • Leder av SOS-barnebyers internasjonale rettighetsarbeid, Anne Mitaru
  • Afrikanske Unions spesialrapportør for barn uten foreldreomsorg, Anne Musiwe.
  • Tidligere leder av FNs barnekomité og professor i barnerett, Kirsten Sandberg.
  • Ungdomsaktivist fra Benin, Agnes
  • Generalsekretær i SOS-barnebyer, Sissel Aarak

Flere vil delta i paneldiskusjonen og programmet oppdateres fortløpende.

Meld deg på rapportlanseringen