Gå til hovedinnhold

Går for null hull i Botswana!

På ett år har hele 9000 barn i Botswana fått opplæring i å ta vare på tennene sine.

Det var mange ivrige tannpussere da ansatte i MARS Nordics var i Botswana for å trene barn, lærere og foreldre i god tannhelse. I september var det ett år siden selskapet besøkte landet sist, og Sofia Villingstam i MARS Nordics synes det var inspirerende å se hvordan tannhelseprosjektet skrider frem.

- Vi møtte lærere og elever som aktivt jobber med vårt prosjekt i klasserommene. Det ga håp om at arbeidet vårt virkelig gjør en forskjell for disse barna, sier Villingstam – og forteller at reisen berørte henne dypt.

- En sterk opplevelse

Verdens helseorganisasjon rapporterer at 60-90 prosent av alle skolebarn i verden sliter med dårlig tannhelse. Det ønsker MARS Nordics å gjøre noe med, i første omgang til glede for barn i Ghana og Botswana. Hele 36 000 barn har så langt fått opplæring i å ta vare på tennene sine, med egne tannbørster som belønning. Syv ansatte i MARS Nordics har stått for opplæringen i landene, i samarbeid med SOS-barnebyer.

- Det er fantastisk at vi sammen kan lære barn i Ghana og Botswana om tannhelse og forebygge tannsykdommer, og dermed fjerne ett hinder i barnas liv, sier Katarina Szostak i MARS Nordics. Kollega Mårten Jonsson beskriver reisen slik:

- Det var en sterk opplevelse å få se det enestående arbeidet SOS-Barnebyer gjør med egne øyne, både i barnebyene og i familieprogrammene.

Mårten Jonsson, MARS Nordic

I tillegg til tannhelseprogrammet støtter MARS Nordics også det generelle arbeidet SOS-barnebyer gjør i Botswana.

Når mange flere

Representanter fra Utdanningsdepartementet og den botswanske tannlegeforeningen har tidligere gitt uttrykk for at de er svært glade for tannhelseprosjektet. Ved hjelp av partnere som SOS-barnebyer og MARS Nordics, kan botswansk tannhelsepersonell nå ut til barn og familier som ofte ikke lærer om tannhygiene. MARS Nordics har vært hovedsamarbeidspartner med SOS-barnebyer siden 2014.

Også lærerne måtte på skolebenken til Mårten Jonsson. Foto: Karin Schermbrucker

Også lærerne måtte på skolebenken til Mårten Jonsson.