Gå til hovedinnhold

Hun syklet 3700 km for SOS-barnebyer

Kristin Vollan oppfordret folk til å gi én krone for hver kilometer hun syklet i Afrika. Det ble nesten 52 000 kroner til en ny barneby i Tanzania.

- Jeg er stolt, rørt og ydmyk over alle som har bidratt, sier Kristin Vollan (43). Tidligere i år deltok hun på Lake Victoria safari, som er en sykkeltur rundt innsjøen Victoria. Turen går gjennom fire land: Kenya, Tanzania, Rwanda og Uganda, og den er på hele 4200 kilometer. Mens folk ble oppfordret til å betale én krone for hver kilometer hun syklet, ga hun selv fem kroner for hver kilometer hun måtte kaste inn håndkleet.

- Enkelte steder var veiene borte, så vi kjørte mye offroad. Det gjorde at vi kom tett på både mennesker og dyreliv, sier Vollan. Turen har betydd mye for henne, og ikke minst er Vollan imponert over gleden hun møtte i landsbyene.

- Dette er barn og voksne som knapt eier noen ting, og likevel opplevde jeg at de hadde en stor glede.

Kristin Vollan

Mål med mening

Tanzania er et av verdens fattigste land. 68 prosent av befolkningen lever under FNs fattigdomsgrense på én dollar om dagen. Over tre millioner barn er foreldreløse, av disse har nesten én million barn blitt foreldreløse som en følge av hiv og aids. I tillegg er barnedødeligheten høyere i Mwanza enn landsgjennomsnittet. Denne virkeligheten gjorde at Kristin Vollan bestemte seg for at sykkelturen ikke var nok i seg selv. Hun ville gjøre en forskjell. For barn som trenger trygghet, omsorg og utdanning.

- Det ble mye lettere å presse meg selv til å sette meg på sykkelen hver eneste dag når jeg hadde et større mål, sier Vollan. Hun syklet ca ti mil om dagen. Enkelte dager ble det opptil elleve timer på setet.

Artikkelen fortsetter etter bildene.

Kristin Vollan kom tett på dyrelivet rundt Victoriasjøen. Her er det nærmøte med en flokk dromedarer. Foto: Privat
Kristin Vollan kom tett på dyrelivet rundt Victoriasjøen. Her er det nærmøte med en flokk dromedarer.
Noen steder opplevde Kristin Vollan at veiene rett og slett var borte. Foto: privat
Noen steder opplevde Kristin Vollan at veiene rett og slett var borte.
Gleden Kristin Vollan møtte imponerte henne. Hun hadde også med seg en del penner som gaver til barn langs ruten. Foto: Privat
Gleden Kristin Vollan møtte imponerte henne. Hun hadde også med seg en del penner som gaver til barn langs ruten.
Denne SOS-barnebyen skal åpne i Mwanza til høsten. – Den ser helt fantastisk ut, sier Kristin Vollan. Foto: Privat
Denne SOS-barnebyen skal åpne i Mwanza til høsten. – Den ser helt fantastisk ut, sier Kristin Vollan.
Dorothy Ndege er leder for SOS-familieprogrammet i Mwanza og ba Kristin Vollan hilse til alle som hadde donert penger. Foto: Privat
Dorothy Ndege er leder for SOS-familieprogrammet i Mwanza og ba Kristin Vollan hilse til alle som hadde donert penger.
Kristin Vollan opplevde kun én punktering i løpet av de 3700 kilometerne hun syklet. Foto: Privat
Kristin Vollan opplevde kun én punktering i løpet av de 3700 kilometerne hun syklet.
Det hendte noen av barna ga syklistene en dytt i ryggen i bratte oppoverbakker, eller en kjeks, eller en kopp vann. Foto: Privat
Det hendte noen av barna ga syklistene en dytt i ryggen i bratte oppoverbakker, eller en kjeks, eller en kopp vann.
- Flere av barna i området trenger hjelp og da er det fint at man kan støtte SOS-barnebyer sitt arbeid her i Afrika, sier Kristin Vollan. Foto: Privat
- Flere av barna i området trenger hjelp og da er det fint at man kan støtte SOS-barnebyer sitt arbeid her i Afrika, sier Vollan.

Besøkte SOS-barneby

43-åringen fra Mo i Rana besøkte også målet for pengeinnsamlingen. Til høsten åpner SOS-barnebyen i Mwanza i Tanzania. Den består av 12 hus med plass til 120 barn, samt en SOS-barnehage for 90 barn, og den er finansiert av frivillige og gode støttespillere.

Fra før driver vi tre andre SOS-barnebyer og en rekke programmer, skoler og barnehager i landet. I Mwanza finnes det allerede et SOS familieprogram for tusen barn og deres omsorgspersoner. Kristin Vollan møtte Dorothy Ndege, lederen for programmet da hun var der.

- Barnebyen stod klar, og den så helt fantastisk ut, sier Vollan.

- Jeg ble imponert over arbeidet Dorothy og SOS-barnebyer gjør for barn og familier i lokalsamfunnet. Jeg var ikke klar over hvor omfattende den innsatsen er. Jeg er helt trygg på at pengene blir brukt fornuftig.

Sykehuset vil gi mer

Pengeinnsamlingen organiserte hun via nettsiden til SOS-barnebyer. På Min Innsamling kan privatpersoner eller firma enkelt starte sin egen innsamling og få venner og andre til å bidra.

I skrivende stund har aksjonen Vollan sykler Afrika nådd 51 885 kroner. I tillegg har Helgelandssykehuset, hvor Vollan jobber som intensivsykepleier, lovet henne å donere 30 000 kroner hvis halvparten av de ansatte går eller sykler til jobben 3. september, og mer hvis flere deltar. Det synes Kristin Vollan er ordentlig stas.

Det samme synes vi i SOS-barnebyer, som takker Kristin Vollan og hennes bidragsytere for en imponerende innsats!